Razaranje i obnova Grada u Ujedinjenim narodima

Gradonačelnik Mato Franković, pročelnica za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te autori izložbe Julijana Antić Brautović, Mato Brautović  i Goran Cvjetinović na konferenciji za novinare predstavili su izložbu "Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. - 2000.", koja će se otvoriti 17. prosinca 2018. godine u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Tom je prilikom gradonačelnik Franković istaknuo da se radi o prvoj izložbi koja je na temu Domovinskog rata organizirana u zgradi UN-a u New Yorku.

-Puno smo razmišljali o tome koji je datum najbolji za organizaciju, a činilo se prikladnim da to bude nekoliko dana nakon obljetnice najveće obrane Grada 6. prosinca. Dakle, sama izložba je u objektivnom vremenu pomaknuta na 17. prosinca kako bi sve imalo pravilni slijed- kazao je Franković i dodao da nije riječ o privremenoj izložbi, nego o izložbi koja će imati svoj stalni postav.
-Ona će biti na raspolaganju i gradovima prijateljima kako bi se pokazalo koliko je Dubrovnik propatio u Domovinskom ratu, ali i kako je obnovljen odmah nakon rata- zaključio je Franković.

Kao jedna od autora izložbe, Julijana Antić Brautović predstavila je devet tematskih cjelina od koji se izložba sastoji te je pobrojala sve suradnike na projektu.

-Izložba je organizirana potvrdom 40-te obljetnice uključenja Dubrovnika na listu Svjetske kulturne baštine i povodom 20. obljetnice skidanja Dubrovnika s  liste ugrožene svjetske baštine. Ono zbog čega je jako važna su dva presedana koja su napravljena na račun onoga što se Dubrovniku dogodilo, a to je da je UNESCO po prvi put u svojoj povijesti u nekom ratom zahvaćenom području poslao svoje izaslanike. Oni su došli u Dubrovnik već u studenom 1991. godine i zajedno su s našim stručnjacima iz Zavoda za obnovu Dubrovnika i Konzervatorskog zavoda te DPDS-om, evidentirali kompletne štete koje su nastale tijekom razaranja Grada. Zajedno s našim stručnjacima su izradili metodologiju obnove Grada, odredili prioritete te nadzirali kompletnu obnovu. U taj su slučaj bili uključeni sve do skidanja Dubrovnika s liste ugrožene baštine 1998. godine. Zahvaljujući tim izaslanicima koji su bili u Gradu 6. prosinca, već 8. prosinca je UNESCO dobio izvještaj o razaranjima, a Dubrovnik je već 12. prosinca uvršten u listu ugrožene baštine. Drugi presedan koji se dogodio jest taj da je prvi put pred nekom Međunarodnim kaznenim sudom netko osuđen za zločin nad kulturnom baštinom. To su bili general Pavle Strugar i viceadmiral Miodrag Jokić. Zločin nad kulturnom baštinom je protumačen kao zločin protiv čovječnosti- zaključila je  J.A. Brautović.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice RH i Vlade RH, a organizatori su Grad Dubrovnik i Stalna misija RH pri UN-u. Glavni sponzor je Društvo prijatelja dubrovačke starine. Uz građu Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, u izložbi su prikazane i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera te Damira Fabijanića.

lijevo
desno