Prvi rezultati primjene odluke o buci

Nakon što je Grad Dubrovnik usvojio Plan upravljanja koji kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri te je donesena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke po pitanju zaštite od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima, zabilježeni su i prvi rezultati. 

 

Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke te je dana 24. rujna 2022. godine u vremenu od 21.30 do 22.30 sati izvršeno mjerene razine buke na javnim površinama.

 

Utvrđeno je kako je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju jer su isti su reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja prouzročili buku i prekoračili dozvoljenu jačinu zvuka u zoni mješovite pretežno stambene namjene od 55 decibela [dB(A)] čime su počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika. 

 

Navedeni objekti su: 

Irish Pub Karaka (izmjerena razina buke 79,2 decibela), 

Pub Le Petit Belge (70,8 db),

Casablanca (65,9 db), 

Mama's (71,0 db)

Mr. Goodlife (73,4 db). 

 

Isti će biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 kuna koja je propisana za pravnu osobu i 2.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, odnosno kaznom od 5.000 kuna za vlasnika obrta u slučaju da se radi o ugostitelju obrtniku. Nadalje, navedeni će biti kažnjeni oduzimanjem javne površine na 7 dana ukoliko se radi o prvom prekršaju, odnosno 30 dana ako se radi o drugom prekršaju ili trajnim oduzimanjem javne površine ako je riječ o trećem prekršaju.

 

Ovim je Grad Dubrovnik započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte posebno one u povijesnoj jezgri a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana narušena reproduciranje glazbe iznad dozvoljenih vrijednosti povećala u odnosu na dosadašnje stanje.