Provedeno mikroskeniranje Orlandovog stupa

Orlandova godina

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočili su večeras prezentaciji primjena suvremenih tehnologija 3D skeniranja visoke razlučivosti u očuvanju kulturne baštine održanoj ispred Orlandovog stupa. Prezentaciji su prisustvovali i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše i zainteresirani okupljeni građani.

3D mikroskeniranje je izvršila tvrtka Vektra do.o. iz Varaždina, a Zlatan Novak je održao prezentaciju. Događaj je organiziran ususret Orlandovoj godini u sklopu manifestacije „Najbolji u baštini“ , u okviru aktivnosti skrbi za Orlandov stup te planirane obnove ovog simbola grada, kao i njegovog trajnog očuvanja.

„Tehnologija koja je korištena na Orlandovom stupu protekla tri dana su 3D laseri. Ovi programi mogu donijeti posebne programe i kad ih kombiniramo s fotogrametrijskim metodama, možemo vidjeti detalje. Ako želimo vidjeti je li stup oštećen, možemo napraviti monitoring i za nekoliko godina konzervatori mogu vidjeti što se događalo sa stupom," izjavio je Novak.

Zamjenica Tepšić istaknula je kako je ovo važan početak procesa na istraživanjima mogućnosti obnove Orlanda, nakon kojeg će spomenik proći dulji proces monitoringa, bit će zaštićen posebnom zaštitnom skelom i utvrdit će se razina oštećenja. „Očito je kako su oštećenja ozbiljna, ali se još uvijek ne zna do koje razine su ozbiljna. Nakon toga će se utvrditi na koji način će se obnova izvršiti", dodala je. Zajednica tehničke kulture Grada sa svojim mladim istraživačima izradit će 3D print Orlanda tijekom sljedećeg tjedna, najavila je zamjenica Tepšić.

Orlandov stup snažna je identifikacijska točka Dubrovnika i jedan od simbola Grada, a dogodine će se obilježiti 600-ta obljetnica njegova postavljanja. Zbog toga je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika proglasilo 2019. godinu ''Orlandovom godinom'',  kako bi se na dostojan način obilježila ova važna godišnjica nizom kulturnih, znanstvenih, zabavnih, športskih i edukativnih programa.

lijevo
desno