Projekti Grada Dubrovnika usmjereni na obnovljive izvore energije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas konferenciju za medije na temu povećanja cijena energenata. Gradonačelnik je izložio sve aktivnosti i projekte koje Grad Dubrovnik poduzima kako bi umanjio negativne efekte koje će povećanje cijene energenta i sirovina imati primarno na trošak električne energije osnovnih škola, ali i ustanova u kulturi te na sustav javne rasvjete.

 

U cilju značajnijeg smanjenja utjecaja troška električne energije i opterećenja koje porast cijena nosi za proračun Grada izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana DUSOLARI s troškovnikom građevinsko-obrtničkih radova za sedam javnih objekata, a koji su redom: Sportska dvorana Gospino polje, dječji vrtići Palčica i Ciciban te OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad i OŠ Antuna Masle u Orašcu. Instalacijom sedam integriranih fotonaponskih elektrana povećala bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Dubrovnika za 574,82 MWh godišnje i smanjio bi se ispust CO2 za 91,16 tona godišnje te bi se na taj način doprinijelo ublažavanju klimatskih promjena.

 

Na ovaj način, istaknuo je gradonačelnik Franković, postiže se održivost i gotovo potpuna energetska neovisnost javnih objekata.

 

Kako bi se osigurala bespovratna sredstava sufinanciranja projekt DUSOLARI prijavljen je na natječaj koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije - „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“, program Energija i klimatske promjene, financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 885.215,99 EUR (6.664.783.73 kuna) dok je moguće ostvariti bespovratna sredstva od maksimalno 85% iznosa projekta.

 

Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio i da je u okviru EU projekta DURA-e „Seadrion“ obnovljena kotlovnica Kneževog dvora te da je u novo postrojenje ugrađeno šest dizalica topline koje koriste morsku vodu za grijanje i hlađenje objekata Kneževog dvora, Kazališta Marina Držića i zgrade gradske uprave.

 

U pripremi je i projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna. U sklopu ove investicije zamijenit će se 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela te će se time ostvariti ušteda od preko dva milijuna kuna na godišnjoj razini. Ušteda će se ostvarivati i na troškovima održavanja sustava.

 

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na prethodno provedene sveobuhvatne projekte energetskih obnova osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban. Ove investicije, čija ukupna vrijednosti doseže 20 milijuna kuna, doprinijeli su povećanju energetske učinkovitosti zgrada i smanjenju toplinskih gubitaka te su time rezultirali i manjim izdacima za električnu energiju.

 

U pripremi su i energetske obnove zgrade OŠ Mokošica, OŠ Marina Držića (objekt škole za djecu s posebnim potrebama), objekta Luže, Doma kulture na Koločepu te postojeće Sportske dvorane u Gospinom polju. Procijenjena sveukupna vrijednost ovih investicija prelazi 42 milijuna kuna, od čega samo na energetsku obnovu sportske dvorane otpada 24,8 milijuna kuna. U pripremi je i projekt ugradnje dizalice topline i na zgradu gradskog bazena čime će se ostvariti procijenjena ušteda od 700 tisuća kuna godišnje.

lijevo
desno