Projekt „Crveni križ u Gradu“ rasterećuje hitnu službu u ljetnoj sezoni

Konferencija za medije Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik o provedbi projekta  „Crveni križ u Gradu“  u 2018., rezultatima, kao i budućim planovima, održana je danas u gradskoj vijećnici. I ove ljetne sezone educirani timovi prve pomoći i spasioci na plažama, članovi Kluba mladih, dežurali su svakodnevno na frekventnim gradskim pozicijama. Sugrađanima i posjetiteljima pružali su potrebnu prvu pomoć od 1. svibnja do 30. rujna 2018., a odradili su čak 4059 intervencija.
 

O realizaciji i važnosti ovog inovativnog projekta govorio je predsjednik gradskog društva Crvenog križa Vicko Mihaljević, glavni inicijator. Istaknuo je kako je iznimno ponosan na projekt,  poglavito na vrijedne članove Kluba mladih, njih 65 koji čine spasilačke timove i timove prve pomoći.  Istaknuo je kako uspješna provedba iziskuje truda i vremena, ali se u konačnici isplati.

„Hitna pomoć u većini situacija koje nisu po život opasne ni hitne troši vrijeme i resurse, a ovi mladi odrađuju veliki posao i hitna pomoć se zove samo kad je zaista nužno“, rekao je Mihaljević, te dodao kako služba ima i sanitetsko vozilo na korištenju od Doma zdravlja Dubrovnik kojim se pacijenti prevoze do dubrovačke bolnice u koordinaciji s hitnom službom, ako se za to ukaže potreba. Zahvalio je gradskoj upravi koja je prepoznala vrijednost i sveobuhvatnost projekta za Grad, te najavio da će se i dalje poboljšavati i razvijati u nadolazećim godinama.

Na značenje projekta su se osvrnuli i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, tehnički tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Lukša Hanza, Stijepo Domijan iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika i pomoćnica za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Duper.

Pročelnik Brčić pohvalio je predani rad svih uključenih, posebice mladih i voditelja edukacija bez kojih ne bi ni bilo brojnih uspješnih intervencija. S aspekta financiranja, rekao je kako je program vrijedan ukupno milijun i 435 tisuća kuna, iziskuje novac i rad, no ako je samo jedan život spašen projekt je ispunio svoju svrhu.

„Crveni križ u Gradu“ je pokrenut 2015. godine na dvije lokacije na gradskim zidinama, a tijekom godina se dalje razvijao. U sezoni 2018. timovi su umreženo djelovali na zidinama, u staroj gradskoj jezgri, otocima Lokrumu i Koločepu, Stonskim zidinama i gradskim plažama: Danče, Mandrač, Štikovica, Bellevue i Šulić. Novost od ove godine je prijevoz gliserom s otoka Lokruma, kojeg su obavljali vatrogasci, a timovi Crvenog križa su bili u pratnji ozlijeđenim osobama.

lijevo
desno