Program uz Dan Europe 9. svibnja

Obilježavanju Dana Europe koji se svake godine obilježava 9. svibnja, pridružio se i Grad Dubrovnik. Programe osmišljene uz Dan Europe priredit će Dubrovačke knjižnice, Dubrovački muzeji i Dubrovački simfonijski orkestar, dok Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA organiziraju predstavljanje nacionalnih i europskih projekata.

 

Datum 9. svibnja označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi. Usprkos krizama, ta je suradnja građanima Europske unije donijela mnogobrojne koristi i perspektivu za bolju budućnost. U 2022. godini obilježava se i Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

 

Program:


Dubrovačke knjižnice
Predstavljanje edicije „Europom u 30 knjiga“
9. svibnja 2022., cijeli dan u Narodnoj knjižnici Grad

Edicija „Europom u 30 knjiga“, zagrebačke nakladničke kuće V.B.Z. sufinancirana je sredstvima Europske unije i predstavlja izbor 30 knjiga pisaca mlađe generacije iz 30 europskih zemalja. U Narodnoj knjižnici izložit ćemo sve knjige iz edicije, uz legende o piscima i knjigama i uz web prezentaciju na mrežnoj stranici Dubrovačkih knjižnica. Izložba će se moći razgledati do 31. svibnja 2022.

Dubrovački muzeji
Promocija 3D animacije dubrovačke karake u sklopu EU projekta REMEMBER
9. svibnja 2022. u 12 sati u tvrđavi sv. Ivana

Povodom Dana Europe i 150. godišnjice osnutka Dubrovačkih muzeja, Dubrovački muzeji u suradnji s Lučkom upravom Dubrovnik organiziraju predstavljanje realistične 3D animacije dubrovačke karake – najznamenitijeg trgovačkog broda Dubrovačke Republike. Animacija je izrađena u sklopu EU projekta REMEMBER, u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.–2020., u kojemu je Lučka uprava Dubrovnik bila jedan od projektnih partnera.  
 

Dubrovački simfonijski orkestar
Koncert u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije i Dana Europe
10. svibnja u 21 sat u Kneževu dvoru

 

Nastupaju:

Ivan Hut, dirigent

Eva Šulić, violina

Mladi umjetnici županije

Jelena Lazarević, flauta

Nela Bulum, klarinet

Ivana Đanić, violina

Marta Kekez, violončelo

Josip Hađinac, tenor

 

Program:

P.I. Čajkovski: Koncert za violinu i ork. u D duru, op. 35

L. Sorkočević:  Simfonija br. 3, 2. st.

N. Ćorak,: Škatulica 3, arr. D. Butigan

C. Nielsen: Fantazija, arr. D. Butigan

I.pl Zajc: Na gondoli

P.de Sarasate: Zigeunrweisen

E. Elgar: Koncert e-mol op. 85, 4. stavak

 

Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA organiziraju predstavljanje nacionalnih i europskih projekata u ponedjeljak, 9. svibnja 2022., od 10:00 do 12:00 sati ispred Sponze.