Problemi s podizvođačem na izgradnji pročistača: Skladgradnja odradila tek 13 posto ukupnih radova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nakon sastanaka s predstavnicima tvrtke Suez Environnement, izvođačem radova na izgradnji pročistača pitke vode na Ombli tvrtkom Suez i predstavnicima Grada Dubrovnika te Vodovoda dao je izjavu za medije o trenutačnom stanju projekta kao i daljnjem tijeku.
 

Tom prilikom gradonačelnik Franković je istaknuo kako postoje određeni problemi s podizvođačem radova, odnosno tvrtkom Skladgradnja koja je u blokadi.

"Rok prve faze izgradnje je bio do 30. lipnja, a radovi nisu dovršeni u dogovorenom roku. Postoje veliki problemi s podizvođačem radova, tvrtkom Skladgradnja koja je od 1. siječnja 15 puta bila blokirana. Dosad je dovršeno samo 13 posto sveukupnih ugovorenih radova zbog problema Sueza s podizvođačem koji kao taoce drži i Grad Dubrovnik i Suez", kazao je gradonačelnik Franković objašnjavajući kako je SUEZ ugovorni partner Vodovoda koji je na natječaju ponudio Skladgradnju kao podizvođača.

"U međuvremenu Skladgradnja je upala u financijske poteškoće, od siječnja je 15 puta bila blokirana. Izvjesni su problemi s nastavkom izgradnje pročistača. Dogovorili smo s predstavnicima SUEZA kako bi Skladgradnja trebala napustiti gradilište, jer bi to odgovaralo Gradu Dubrovniku, Vodovodu i SUEZ-u. Onda bi se mogao potpisati i ugovor s nekim drugim podizvođačem ili bi SUEZ preuzeo odgovornost za dovršetak pročistača", kazao je gradonačelnik Franković.

"Kada bi se to dogodilo, pročistač bi bio gotov do prosinca 2017. godine. Ovim putem pozivam Skladgradnju da ne drži Grad i građane za taoce. U protivnom ćemo izgubiti 10,12 mjeseci ako se krene u pravnu bitku Sueza i Skladgradnje", kazao je gradonačelnik Franković ističući kako je trenutačno na gradilištu 20-ak radnika što nije dovoljno s obzirom na opseg posla.

Gradonačelnik Franković je najavio kako će se naplatiti penali od tvrtke zbog nepoštivanja ugovora, a radi se o iznosu nešto većem od pet milijuna kuna, ali i da je to trenutačno sporedna stvar te kako je najvažnije da građani Dubrovnika konačno dobiju proizvod koji će im služiti, a to je pročistač.