Privremena pročelnica Hladilo na konferenciji Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?

Privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo nazočila je konferenciji 'Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?' koju je organizirala europarlamentarka Dubravka Šuica na Sveučilištu u Dubrovniku.

Cilj održane konferencije je još jedanput probuditi svijest u javnosti o borbi protiv raka, a o navedenoj temi govorili su: ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je i sam vodio bitku s rakom, bivši slovenski premijer Alojz Peterlea, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Domagoj Eljuga i dopredsjednik Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik Marko Margaritoni.

Na konferenciji su sudjelovali i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc Marijo Bekić kao i bivši pacijenti oboljeli od ove opake bolesti.

Organizatorica konferencije, europarlamentarka Dubravka Šuica kazala je kako je inicijalna ideja da se ovakva skupina, kojoj bi bio cilj promicati borbu protiv karcinoma i osiguravati bolju kvalitetu života, osnuje i u Hrvatskom saboru.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je se rak ne događa nekome drugome i da je najvažnije ne klonuti duhom.

"Kada pacijentu kažem kako ima rak, uvijek im kažem nemojte klonuti duhom, jer samo tako ćete pobijediti bolest. I zaista nakon nekoliko godina one s lošim prognozama ugledate na kontrolama, zdrave i nasmijane, a one kojima je duh klonuo iako su im prognoze bile dobre, više ne viđate. Još je jedna poruka važna, rak se ne događa samo nekome drugome, mi smo ti drugi. Prebolio sam rak jer je moj posao svaki dan biti uz pacijente i uz rendgensku cijev kojom se zrače, tako sam ga i dobio", kazao je ministar Kujundžić dodajući kako je za tri vrste karcinoma - dojke, debelog crijeva i cerviksa-organiziran screening kako bi ih se otkrilo u ranoj fazi, a najavio je i nove screeninge za prostatu i pluća, jer je izrazito velika pojavnost. Dosad je odaziv bio mali, no nada se kako će se to promijeniti jer, ponavlja, rak se može pobijediti.

Nazočne na konferenciji sa svojom borbom s rakom upoznao je i slovenski premijer Peterle koji je kazao kako je sretan što je pobijedio bolest te da nije ovdje kao predsjednik nekog odbora u EU parlamentu nego kao primjer pobjede.

"Otada živim s većom snagom i puno više veselja. Mislim kako mi je ovaj rak bio poklon u životu. To je jedna snažna poruka i ako je razumiješ, možeš se spasiti. Rak nije kraj", kazao je Peterle. 

lijevo
desno