Priopćenje Mjesnog odbora Lopud

Mjesni odbor Lopud djeluje od mjeseca travnja 2018. godine u punom sastavu pod motom  „Uljepšajmo naš Lopud, učinimo ga boljim mjestom za život jer mi to želimo i moramo“.

 

Od početka Mjesni odbor Lopud je krenuo sa nizom aktivnosti koji ulaze u područje komunalnih djelatnosti (odvoz smeća, vrtlarske usluge, uređivanje staza, obnova dječjeg igrališta, postavljanje rukohvata u ulici Narikla, javna rasvjeta Obala Iva Kuljevana,  javna rasvjeta ulica Narikla , javna rasvjeta ulica Zlatarska, Javna rasvjeta naselje Šunj,  kanalizacija na otoku), rješavanje imovinsko pravnih sporova, (povrat Park Đorđić Mayneri , zgrada DVD Lopud,  Hotel Senkićevo ) organizacije vrtića i škole, te poboljšavanje zdravstvene zaštite na otoku.

 

Mjesni odbor Lopud u suradnji s TZ Lopud  aktivno je sudjelovao svake godine u Lopudskom ljetu, prošlo ljeto i u „Ponti Lopud festival“ u organizaciji Tilde Bogdanović  te tradicionalnog Lopudskog baleta pod ravnateljskom palicom Petre Macan.

 

U mjesecu lipanj 2019. godine tri člana Ante Brać, Zoran Matković i Mario Jadrušić dali su ostavke na mjesto članova  Mjesnog odbor Lopud  o čemu su upoznate nadležne institucije. U  sastavu  Katice Radić, Gabriele Pavlović, Suzane Glavočić i predsjednika Martina Cervelin,  Mjesni odbor  nastavlja uredno obnašati svoje dužnosti sudjeluje i dalje u raznim aktivnostima, a koji su vezani za komunalno održavanje otoka,  prometnu povezanost   te druge probleme koji su od životne važnosti za same otočane.

 

Nakon prozivanja od strane mještana otoka Lopuda moramo izjaviti da ovaj Mjesni odbor nije ni na koji način bio upoznat s projektom izgradnje spornog odašiljača u naselju Sutmiho. Svi  članovi  Mjesnog odbora odmah su reagirali i u koordinaciji  s gradonačelnikom uputili  dopis investitoru OIV d.o.o. Odgovor investitora  OIV d.o.o.  je stavljen na oglasnu ploču Mo Lopud.

 

Također se napominje da je ovaj Mjesni odbor postavio sandučić za prigovore te da nikad niti jedan prigovor od strane nezadovoljnih građana nije zaprimljen.

 

Stoga nas više nego čudi reakcije i vrijeđanja od strane pojedinih  mještana.  Mjesni odbor ne smatra se odgovornim jer održavanje zbora građana u ovom periodu nije bilo moguće zbog većeg broja zaraženih na samom otoku.

 

Međutim naglašavamo da ovaj Mjesni odbor zastupa svakog  mještanina otoka Lopuda podjednako,  imamo mještane koji žele odašiljač, signal i tehnološki napredak za sam otok  kao mještane  i zaljubljenike koji se protive zbog umanjena vrijednosti nekretnina kao i narušavanje vizure otoka.

 

Mjesni odbor smatra da se radi o složenoj problematici i da se mora razmotriti sva moguća rješenja budući da otok u cijelosti nije pokriven signalom, što je otegotna okolnost kako za  turističku djelatnost,  osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite, osiguranje zaštite od požara. S druge strane Mjesni odbor je prije svega zabrinut za zdravstveno stanje svojih mještana da li isti  ugrožava zdravlje iako je zaprimljen odgovor od strane izvođača i isti postavljen na oglasnu ploču Mo. Lopud.

 

Neupitno je da se sam odašiljač nije u cijelosti uklopio u Lopudski krajobraz te se molu moguća tehnička rješenja za isto.

 

Mjesni odbor Lopud je tijelo koje od samog početka odgovorno i na dobrovoljnoj bazi obnaša vrlo zahtjevnu dužnost u svim područjima za dobrobit svog otoka.

 

Budući da zbog stalnih napada i uznemiravanja članova Mjesnog odbora Lopud prisiljeni smo razmotriti davanje ostavke na naše dužnosti .

 

 

Mjesnog Odbor Lopud

predsjednik