PRIKLJUČI SE AKCIJI, UDOMI SA ŽARKOVICE Rok za izmještanje pasa produljen za 45 dana, do sada zbrinuta 174 psa

Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo Rješenje Veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske kojim je za dodatnih 45 dana produljen rok zbrinjavanja pasa iz neodobrenog skloništa za smještaj životinja na Žarkovici, a koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede.

 

Pse je potrebno zbrinuti isključivo putem odobrenog skloništa za životinje pa je novo Rješenje doneseno uvažavajući objektivni razlog jer odobrena skloništa u Hrvatskoj nemaju dovoljno kapaciteta za žurni prihvat pasa, odnosno za njihovo premještanje u roku koji je određen prethodnim Rješenjem Državnog inspektorata. Stoga je projekt Adopt Žarkovica trenutno značajno fokusiran na suradnju s inozemnim udrugama i organizacijama koje skrbe o nezbrinutim životinjama, a u čemu je od presudne uloge pomoć koju pruža međunarodna organizacija Network for Animals, zahvaljujući kojoj su ostvareni kontakti diljem Europe.

 

Akciji Udomi sa Žarkovice mogu pomoći svi, i to volontiranjem ili osiguranjem privremenog smještaja, udomljavanjem ili jednostavno oglašavanjem pasa.

 

Više informacija:

https://www.facebook.com/adoptzarkovicadogs

https://www.instagram.com/adoptzarkovica/

https://www.adopt-zarkovica.eu/

 

Mnoga skloništa i udruge pomogle su u hitnom izmještanju pasa, prvenstveno životno ugroženih i starih pasa. Dosad su u provjerena skloništa, te u trajne i privremene smještaje, zbrinuto 174 psa, od kojih je njih 45 pronašlo trajni smještaj, odnosno udomljeni su u zauvijek domove. Uz hrvatske, o psima sa Žarkovice skrbe i udruge u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji. Ova faza zahtjeva preciznu logistiku te samo planiranje traje nešto duže. Procedure udomljenja i prelaska granice jako su zahtjevne, a transport provode samo licencirani prijevoznici sa svim potrebnim dozvolama.

 

Skloništa koja preuzimaju pse Žarkovice pružaju psima veterinarsku skrb i pripremaju ih za udomljavanje. Trenutno je na Žarkovici još 110 pasa iza kojih se nalazi cijeli tim koji predano radi na tome da svaki pas ode na bolje i sigurno mjesto. Suradnjom posvećenih ljudi i uz podršku mnogih organizacija i dalje se pronalaze rješenja, čak i za one najteže slučajeve. Dosta pasa pritom nije adekvatno socijalizirano niti naviknuti su na život u čoporu, što predstavlja najveći izazov.

 

Grad Dubrovnik angažirao je djelatnike i povremene djelatnike komunalnih društava. Na projektu „Adopt Žarkovica Dogs“ angažirane su dvije djelatnice kao i povremeni djelatnici komunalnih društava, a do završetka udomljavanja svih pasa sa Žarkovice planira se angažman dodatnih osoba.  Organizirano je odvoženje deset kamiona glomaznog otpada, osigurani su paviljoni gdje se provodi obrada pasa i priprema za transport, a putem društva Sanitat osigurana je veterinarska skrb, lijekovi, povodci, brnjice, transportni boksovi i materijali za izradu privremenih boksova za odvajanje pasa.

 

Podsjetimo, akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog objekta na Žarkovici Adopt Žarkovica traje već više o dva mjeseca. Inspekcijskim nadzorom s kraja svibnja naloženo je da se svi psi hitno moraju izmjestiti jer uvjeti na Žarkovici nisu adekvatni za njihov smještaj, a veliki broj pasa bio je bolestan ili ozlijeđen. Projekt su pod pokroviteljstvom grada Dubrovnika i društva Sanitat Dubrovnik žurno pokrenule Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja.