Prezentacija na cruiseru - kako se postupa s otpadom

Grad Dubrovnik, Međunarodno udruženje cruise kompanija CLIA i TUI Cruises organizirali su obilazak TUI-jevog broda Mein Schiff 6 za novinare, kako bi se pokazalo na koji način brodovi na kružnim putovanjima gospodare otpadom koji nastaje tijekom plovidbe.

 

Kako se moglo vidjeti, cruiseri nove generacije izrazito brinu o okolišu i imaju strogo propisane kriterije postupanja. Sve korake u ovom procesu novinarima je detaljno pojasnila Ivana Zore, časnik  zaštite okoliša na brodu Mein Schiff 6, kojemu je Dubrovnik na uobičajenoj ruti putovanja.

 

S otpadom se, kako je objasnila, radi na tri razine.

''Kruti otpad se 100 posto sortira i procesira, 30 posto njega se reciklira i sve se iskrcava na kopno. Za emisije štetnih plinova imamo regulative i parametre koji se kontroliraju 24 sata dnevno te monitoring sustav koji prati sumpor, CO2, dušik. Koristimo gorivo koje je potpuno isprano i emisija sumpora u zrak je 0,1 posto. Sive i crne vode prolaze proces kompletnog pročišćavanja te na kraju voda koja izlazi s broda je voda koja se može piti. Takva voda se iskrcava u more 12 milja od kopna'', kazala je časnica Zoro.

 

Sve je više brodova koji primjenjuju ovakve sustave. Kako je istaknula voditeljica odnosa s javnošću TUI-ja Godja Sonnichsen u njihovoj je floti sedam brodova od kojih je šest novih, što ih čini najmlađom i ekološki najosvještenijom flotom koja koristi najnovije tehnologije u svrhu zaštite okoliša.

 

Kratku prezentaciju održala je i Maria Deligianni u ime CLIA-e (Cruise Lines International Association), koja je pojasnila kako cruiseri koji plove u Europi danas moraju zadovoljiti stroge kriterije vezano za zaštitu okoliša te da CLIA, kao krovna organizacija crusie kompanija, stalno radi na podizanju standarda u tom smjeru. U smislu dobre suradnje i napretka u odnosima istaknula je primjer Dubrovnika, za kojeg, kako je kazala, žele da postane model održivog turizma u globalnim razmjerima.

 

I ovaj obilazak organiziran je nastavno na potpisani Sporazum o suradnji između Grada Dubrovnika i CLIA-e, u nastojanju postizanja održivog turizma, gdje je Grad događanju dao logističku podršku.

 

Tako je na početku obilaska sudionike pozdravila zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić ističući kako Dubrovnik, suradnjom sa svim dionicima, želi pridonijeti i boljoj informiranosti, a ovim obilaskom željela se pružiti informacija i educirati o temama koje često izazivaju nedoumice kod građana.  

Iako svi brodovi na kružnim putovanjima koji pristaju u europske luke nisu na ovoj razini, oni čine većinu, a takvih bi u budućnosti trebalo biti sve više. Naime, od iduće godine za sve cruise kompanije na snagu stupaju nova, stroža pravila te će svi morati ulagati u LNG tehnologiju za pročišćavanje ispušnih plinova te korištenje manje štetnih goriva za pogon svih brodova na kružnim putovanjima.

lijevo
desno