Predstavnici Grada Dubrovnika u obilasku Parka pravednika u Milanu

Nakon otvorenja izložbe “Marin Držić – hrvatski Shakespeare: iz riznice europske i književne kulturne baštine” koja se održala u Nacionalnoj knjižnici Braidense prošloga tjedna u Milanu, predstavnici Grada Dubrovnika predvođeni zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić u pratnji generalnog konzula Republike Hrvatske u Milanu Stjepana Ribića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Milana Lambertoa Bertolea, obišli su Park pravednika koji se nalazi u parku Monte Stella u Milanu.

 

Park pravednika otvoren je 2009. godine u čast žena i muškaraca koji su na različite načine pomagali žrtvama progona, braneći ljudska prava, čuvajući dostojanstvo čovjeka u svim oblicima uništavanja, te svjedočeći istinu vezi s počinjenim zločinima protiv čovječnosti.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Milana Bertole u ovoj se prilici zahvalio predstavnicima Grada Dubrovnika na posjeti parku koji je milanskoj gradskoj upravi od velike važnosti i koji  je uz povijesnu i kulturološku vrijednost  mjesto susreta svih generacija stanovnika Milana, posebno djece i studenata koji na tom mjestu uče o važnosti ljudskih prava i zalaganju za slobodu svakog pojedinca.

 

Naime,  mreža parkova pravednika rasprostranjena je diljem svijeta, a zaklada Gariwo – Gardens of the Righteous Worldwide koja upravlja parkom, uz logističku potporu milanskih gradskih službi, glavni je cilj podizati svjesnost o pravednicima obrazujući mlade naraštaje o osobnoj odgovornosti.

 

Moto zaklade Gariwo jest „Vjerujemo da je uspomena na dobro moćan  obrazovni alat koji može prevenirati genocid i zločine protiv čovječanstva“. Također, važno je za istaknuti kako se u Parku pravednika Monte Stella organiziraju brojne edukativne radionice i predavanja za sve generacije, posebice one namijenjene studentima.

 

lijevo
desno