Predstavljeni "Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku" s 50 događanja u rujnu

Grad Dubrovnik pridružio se brojnim hrvatskim i europskim gradovima u obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. nizom događanja u rujnu. Program za tu prigodu osmišljene manifestacije „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku“ predstavljen je u četvrtak u predvorju Kazališta Marina Držića, a predstavile su ga zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica UO za kulturu i baštinu Ana Hilje.


Program „Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku“ koncipiran je tako da su pod zajednički krov pozicionirani bogati i raznoliki programi ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, ali i drugih partnera, dok je dio njih, poput zanimljivih predavanja i radionica, osmišljen posebno za ovu prigodu i u skladu s ciljevima i temama Europske godine kulturne baštine 2018., a prema Odluci Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije od 17. svibnja 2017. godine.

Naime, osnovni cilj proglašenja Europske godine kulturne baštine jest podizanje svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine koja značajno oblikuje naš identitet i svakodnevni život. S čak 453 upisana lokaliteta, gotovo polovina svih lokaliteta uvrštenih na Popis svjetske baštine UNESCO-a nalazi se u Europi, a s 89 upisa nematerijalna baština EU-a čini četvrtinu Reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

U programima „Dana kulturne baštine“ sudjeluju Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovačke knjižnice s ograncima Lapad i Mokošica, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovački muzeji, Prirodoslovni muzej, Folklorni ansambl Linđo, Dom Marina Držića, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre, a svojim programima manifestaciji su se priključili Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Društvo arhitekata Dubrovnik, udruga „Sve ostao je glazba“, Laus akademija, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Matica Hrvatska, ogranak Dubrovnik.

Kroz mjesec rujan dubrovačku publiku, ali i posjetitelje očekuje 50 pojedinačnih događanja, od toga 16 glazbenih, uključujući dva jazz i jedan rock koncert, dok ostatak otpada na klasičnu glazbu. Četiri su izložbe, pet radionica; od toga tri namijenjene najmlađima te četiri prezentacije i sedam zanimljivih predavanja. Središnji događaj svakako je međunarodna konferencija „Najbolji u baštini“ koja se tradicionalno događa u našem gradu te prezentacije ekspertize Orlandovog stupa Zavoda za obnovu Dubrovnika i javna prezentacija Mikroskeniranje pukotina Orlandovog stupa. Oba događanja održat će se 28. rujna, na dan zatvaranja konferencije „Najbolji u baštini“.

"Predstoji nam mikroskeniranje stupa te monitoring, gdje ćemo utvrditi razmjere oštećenja, nakon čega slijedi obnova. Zavod za obnovu Dubrovnika predstavit će krajem rujna ekspertizu stanja. Cjelovitu skrb o obnovi preuzeo je Hrvatski restauratorski zavod, dok je financijska sredstva za obnovu omogućilo Vijeće za kulturnu baštinu Ministarstva kulture RH", rekla je između ostalog zamjenica Jelka Tepšić

""U nepunih mjesec dana donosimo preko pedeset različitih događanja. Uz redovne programe za rujan, gradske su kulturne ustanove osmislile i posebne programe. Tako ćemo, uz šesnaest koncerata, imati niz izložbi, predavanja, predstavljanja i radionica kojima ćemo promovirati kulturnu baštinu", kazale je pročelnica za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje.

„Dani kulturne baštine 2018. u Dubrovniku“ priprema su i za tri velike obljetnice koje Dubrovnik očekuju u 2019. godini. Naime, Grad Dubrovnik će iduće godine obilježiti 40. godišnjicu od kada je čitavi povijesni kompleks spomeničke jezgre ušao pod zaštitu UNESCO-a, odnosno postao dijelom Svjetske kulture baštine, ali i 10. obljetnicu uvrštenja Feste svetoga Vlaha na tzv. Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Osima toga, povodom 600-te obljetnice postavljanja Orlandovog stupa Gradsko vijeće Grada Dubrovnika dana 9. ožujka proglasilo je 2019. godinu ”Orlandovom godinom”.

DANI KULTURNE BAŠTINE NA KALENDARU DOGAĐANJA 

lijevo
desno