Predstavljena multifunkcionalna dvorana Gospino polje 2025.

Projekt multifunkcionalne dvorane Gospino polje 2025. predstavljen je u utorak u Gradskoj vijećnici, a o novom strateškom ulaganju u sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika govorili su gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

 

Gradonačelnik Franković javnosti je ovom prilikom prezentirao Idejnu studiju prostorno-programskih kapaciteta dvorane izrađivača 10Aarch d.o.o., tvrtke koja je prethodno već sudjelovala u izradi DPU-a Gospino polje te je izložio plan aktivnosti gradske uprave na realizaciji projekta.

 

-„U veljači 2020. godine donesena je odluka da će Grad Dubrovnik biti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, što nas je onda i obvezalo da uz usvojenu Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. pokrenemo sve potrebne radnje kako bismo ispunili preduvjete koje su i tražili organizatori iz Hrvatskog rukometnog saveza“.

 

-„U konačnici smo došli do dva varijantna rješenja od kojih se druga varijanta - dvorana bez pomičnog krova pokazala ekonomski povoljnijom, ali ista iziskuje malo više vremena za realizaciju jer je potrebno izmijeniti DPU Gospinog polja kako bi se ta dvorana uklopila u postojeći prostor“, rekao je gradonačelnik Franković.

 

Dvorana Gospino polje multifunkcionalna je sportska i kongresna dvorana i kulturni centar uz postojeću dvoranu u Gospinom polju. Zajedno s postojećom dvoranom tvori jedinstvenu cjelinu  kapaciteta 4200 gledatelja za vrijeme velikih sportskih natjecanja, tri rukometna terena za rekreaciju ili kongresne/koncertne dvorane za 4000 uzvanika. Njenom izgradnjom Dubrovnik dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca ali i za organizaciju brojnih manifestacija. Osim domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, dvorana će Dubrovniku otvoriti cijeli spektar mogućnosti organizacije hrvatskih, europskih i svjetskih natjecanja i u drugim dvoranskim sportovima, što jamči i produžetak turističke sezone.

 

-„Ovakva dvorana bi bila jedinstveni kompleks u Hrvatskoj jer bi na jednom mjestu istovremeno imali tri terena dimenzija potrebnih za održavanje rukometnih i malonogometnih utakmica. Zbog svojih mogućnosti osim sportskog sadržaja dvorana će biti vrlo često korištena za potrebe kongresa, sajmova, izložbi, koncerata i raznih kulturnih programa što je čini samoodrživom“, rekao je gradonačelnik.

 

Paralelno s početkom izrade projektne dokumentacije pokrenut će se i potrebne izmjene prostorno-planske dokumentacije, a cilj je ishođenje građevinske dozvole do kraja 2021. godine. Grad Dubrovnik namjerava osigurati financiranje iz dostupnih fondova Europske unije, a plan je investiciju provesti do kraja 2024. godine.

 

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na projekt energetske obnove postojećeg objekta sportske dvorane. –„Za postojeću dvoranu smo izradili potrebnu dokumentaciju, ona uskoro kreće s energetskom obnovom, a kada se za to steknu uvjeti uslijedit će i kompletno unutrašnje uređenje sportske dvorane te ćemo time uistinu dobiti jednu adekvatnu sportsku infrastrukturu kakvu Grad Dubrovnik i zaslužuje. 

 

 

lijevo
desno