Predstavljena knjiga Nikole Obuljena ''Kako smo pregovarali s neprijateljem''

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković prisustvovao je sinoć predstavljanju knjige Nikole Obuljena ''Kako smo pregovarali s neprijateljem'', koja je javnosti predstavljena u okviru programa obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada.

 

Tema ove memoarske knjige dramatično je razdoblje Domovinskog rata na dubrovačkom području, u kojem se susreću i međusobno objedinjuju dokumentarni i književni pristup u prikazu ratnog razdoblja 1991. godine. Knjiga sadrži autentične dokumente, dnevničke zapise, fotografije i pisma te sjećanja, promišljanja i emocije autora povezane s događajima i susretima u kojima je sam sudjelovao.

 

''Kad sam počeo, nisam niti razmišljao o tome da će to biti knjiga. Htio sam da samo ostane nešto zapisano od svih tih pregovora koje smo vodili s neprijateljem, jer tu se nakupilo toliko dokumentacije da bi bilo šteta da se to nije zapisalo. Ta dokumentacija sad je sva u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik'', kazao je u ovoj prigodi Nikola Obuljen.

 

Knjigu ''Kako smo pregovarali s neprijateljem'', koja je izašla u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Hrvatskog dokumentacijskog memorijalnog centra Domovinskog rata, uz autora su predstavili Željka Križe, Ante Nazor i Slavica Stojan.

 

''Premalo je knjiga koje se bave tim iznimno teškim, opasnim, zastrašujućim, ali i slavnim danima nedavne hrvatske povijesti. Zato osobitu vrijednost predstavlja ova knjiga čija naracija nema pretenziju predstaviti cjelovitu povijest ratovanja na južnohrvatskom području početkom devedesetih, iako donosi zbirku važnih dokumenata i zapisanih činjenica o tom važnom razdoblju naše nedavne prošlosti.

 

U ovoj knjizi zabilježena ratna izvješća o pregovorima s neprijateljima, ratnim događanjima i ratnoj zbilji Dubrovnika i njegove okolice autora Nikole Obuljena autentično su potresno i uzbudljivo napisano svjedočanstvo koje predstavlja važnu kariku u historiografiji Domovinskog rata na južnohrvatskom području'', stoji u zapisu Matice hrvatske ogranka Dubrovnik.

lijevo
desno