Predstavljena buffer zona Ministarstva kulture za grad Dubrovnik, prva takva u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture i medija RH predstavilo je danas u Lazaretima dokument „Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika“. Prezentirao ga je Tomislav Petrinec, glavni konzervator u Ministarstvu kulture i medija, uz nazočnost pomoćnika ministrice Davora Trupkovića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića.

 

Radi se konzervatorskoj podlozi za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra  Grada Dubrovnika. To je prostor koji predstavlja predmet interesa u smislu očuvanja prihvatljivog okruženja svjetskog dobra  i u tom području se kontroliraju zahvati koji bi mogli imati utjecaj na postav svjetskog dobra. Proširena je u odnosu na prvotno ustanovljenu zonu iz 1994. godine i obuhvaća prostor od Gruškog zaljeva, odnosno Kantafiga i Batahovine pa sve do Svetog Jakova, odnosno pozicije rta Orsule te padine Srđa.

 

''Svjesni smo toga da je Dubrovnik zapravo već dosegao kapacitete izgradnje pogotovo u ovom vidljivom dijelu zajedničke vidljivosti sa svjetskim dobrom. Prema tome tu je potrebno svakako uložiti maksimalne stručne napore da daljnji razvoj grada bude u interesu očuvanja onih vrijednosti zbog kojih je ono upisano na listu svjetske baštine'', kazao je u ovoj prigodi Tomislav Petrinec.

 

Konzervatorska podloga predstavlja stručni dokument koji će dalje biti podloga Gradu za izmjene, dopune ili donošenje prostorno planske dokumentacije. Ona će biti dostavljena i UNESCO-u i bit će temelj daljnjeg praćenja stanja u prostoru.

 

Na izradi konzervatorske podloge radilo se od 2018. godine, u interdisciplinarnom timu stručnjaka Ministarstva kulture, na temelju monitoring misije koju je UNESCO proveo u Dubrovniku.

 

''Ovdje je odrađen jako veliki posao koji do sada na ovom nivou u vidu ovakvog dokumenta na području Republike Hrvatske nije izrađen i naše Ministarstvo ne bi ga moglo izraditi bez suradnje s Gradom Dubrovnikom'', rekao je pomoćnik ministrice kulture i medija Davor Trupković.

 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio je Ministarstvu kulture i medija te svim konzervatorskim odjelima u Republici Hrvatskoj na predanom radu na ovom dokumentu.

 

''Bit će nam lakše prilikom uvođenja izmjena GUP-a i PPU-a ovo implementirati u taj za nas iznimno važan dokument. Nadamo se da ćemo početkom iduće godine imati usvojen i Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji se naslanja i na ovu podlogu. Napravljen je veliki korak i bliže smo rješavanju nekih budućih situacija koje smo vidjeli da su se događale u bliskoj prošlosti , a nadamo se da se one u budućnosti implementacijom ovog dokumenta više neće događati'', poručio je gradonačelnik Franković.

 

Istaknuo je i kako je bilo bitno maksimalno zaštititi prostor, ali istovremeno dobiti dokument koji će biti životan, čitljiv i nedvojben. On će također omogućiti da se u buduće neće trebati raditi HIA (studija utjecaja na spomeničku baštinu) za svaki projekt, osim za velike projekte, dok će sve ostalo biti obuhvaćeno kroz ovu konzervatorsku podlogu.

lijevo
desno