Predstavljen projekt unutrašnjeg uređenja i opremanja Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada te uoči samog Dana dubrovačkih branitelja u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavljen je projekt preuređenja i opremanja Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza.

 

Cjelovitim radovima unutrašnjeg uređenja i opremanja postojeće Spomen sobe obuhvatit će se povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Uređenje spomen sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

 

Odabrano rješenje predstavili su njegova autorica, hrvatska autorica, dizajnerica interijera i samostalna umjetnica, autorica nagrađivanih muzejskih postava i izložbi Nikolina Jelavić Mitrović i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Novoprojektirani kontemplativni prostor, primjeren žrtvi koju su dali branitelji, bit će podijeljen u tri cjeline. Središnja će prikazivati poginule dubrovačke branitelja, čije će fotografije s imenom i ostalim važnim podacima biti aplicirane na podlozi od drva česvine i stakla te izložene na brončanim stijenkama koje će tvoriti novu jezgru unutar prostorije. Svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće, projicirat će svjećice koje gore za poginule. Na uvodnom dijelu bit će informacije o počecima i tijeku Domovinskog rata na dubrovačkom području, u središtu prostorije nalazit će se podna karta stare jezgre Dubrovnika s označenim agresorskim pogodcima i sjećanje na stradale branitelje, dok će treći dio biti opremljen velikim ekranom s prikazom niza filmova i fotografija ratnih zbivanja i agresorskog razaranja Grada. Interaktivni LED display video zid sadržavat će brojne ilustrativne materijale i informacije o Domovinskom ratu i braniteljima, ali i o obnovi Grada i važnosti mira.

 

Autorica Nikolina Jelavić Mitrović rekla je kako je Spomen soba posveta ovom gradu kao simbolu slobode te da muzeji, kao čuvari našeg identiteta, moraju nuditi mogućnost povezivanja s osobnom emocijom.  –„Prilikom osmišljavanja ovog projekta željela sam da se žrtva branitelja prikaže na jedan dostojan način, jer svaki od njih je osoba s imenom i prezimenom s kojoj se posjetitelj može povezati“, rekla je autorica.

 

-„Uređenje i opremanje Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja dio je aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi u cilju pružanja pijeteta i očuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskog naroda – branitelja i civila koji su svoje živote izgubili tijekom agresije na Dubrovnik i područje Dubrovnika kao i njegovu obranu u Domovinskom ratu“, rekao je gradonačelnik Mato Franković. Uz Sobu poginulih dubrovačkih branitelja ti projekti uključuju i Spomen obilježje za djecu poginulu u Domovinskom ratu za koji je odabrano idejno rješenje te novi spomenik braniteljima kao i uređenje postojeće memorijalne staze s križnim putem na Srđ te gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u podnožju staze. Gradonačelnik je istaknuo kako se sve radi u suradnji s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruga branitelja.

 

Autorica nove Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi Nikolina Jelavić Mitrović ističe se radom na projektima brojnih stalnih muzejskih postava u Hrvatskoj. Za stalni postav Gradskog muzeja Vukovar dobitnica je nagrade Silletto EMYA (The European Museum of the Year Award / Europski muzej godine) za 2015. godinu, dok je za stalni postav Muzeja Sinjske alke dobitnica je nagrade „Izložbe hrvatskog dizajna 1516“ Hrvatskog dizajnerskog društva. Muzej Domovinskog rata u Turnju, koji je otvoren 2019. godine, nominiran je za nagradu EMYA 2021. U sklopu muzeja projektirala je i realizirala prostoriju posvećenu poginulim karlovačkim braniteljima.

 

Izvođenje radova uređenja započelo je 10. studenoga, a rok izvedbe je 60 dana. Autor grafičkog oblikovanja je Orsat Franković. Autori teksta su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo  Đuraš,  a urednica teksta je Lidija Crnčević. Svi tekstovi su dvojezični, na hrvatskom i engleskom jeziku, a prevoditelj na engleski jezik je Graham McMaster. Autor glazbe je renomirani glazbenik Đelo Jusić. Nakon uređenja Spomen sobom upravljat će Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

 

lijevo
desno