Predstavljen projekt "Dubrovačke stanogradnje" u Solitudu

Grad ZA mlade obitelji

Idejno rješenje za jedan dio naselja Solitudo predstavlja plansko naselje, koje će uključivati stambene objekte, javne sadržaje , prometnice, infrastrukturu. Zajedno sa suradnicima predstavio ga je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare.

 

Riječ je o dijelu naselja Solitudo, u obuhvatu DPU-a (Detaljni plan uređenja) Solituda, koji između ostalog obuhvaća i 'dubrovačku stanogradnju' te vrtić u ovom naselju, čiju će izgradnju financirati Grad Dubrovnik.
Po ovom modelu stanogradnje, kako je objasnio gradonačelnik Franković, sugrađanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje osigurali bi stanove na način da ih prvih 10 godina uzmu u najam za 1.500 kuna mjesečno te da nakon 10 godina te iste stanove mogu kupiti. Sav najam koji budu plaćali će ući u konačnu vrijednost, odnosno cijenu stana.

''Na taj način smo htjeli sugrađanima pružiti sigurnost stanovanja, te spriječiti manipulacije jer u slučaju da netko pokuša primjerice iznajmljivati stan, Grad bi automatski raskinuo ugovor i dao ga drugom korisniku na korištenje'', pojasnio je gradonačelnik.

Prva 43 stana po modelu dubrovačke stanogradnje počinju se raditi kroz mjesec dana u Mokošici, a drugi kontigent, ukupno 50 stanova u tri zgrade, bi se radio upravo na odom dijelu, u Solitudu.

''Ne radimo socijalne stanove. To su stanovi za koje Grad Dubrovnik osigurava svoja sredstva i ulaže ih u budućnost grada. Budućnost ovog grada promišljamo kroz građane i njegov buduće mlade naraštaje. Zbog visoke cijene nekretnina, često nedostižnih pogotovo za mlade obitelji, Grad je odlučio pomoći na ovaj način'', kazao je također gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić pojasnila je obuhvat DPU-a Solituda. Riječ je o razvojnom planu, a ovim idejnim rješenjem isprojektirana je jedna cjelina unutar zadanog okvira DPU-a.

''Napravit će se plansko naselje koje će uključivati stambene objekte, javne sadržaje, prometnice i infrastrukturu, koje neće nastajati stihijski i onda zagušivati prostor. Paralelno s ovim započeli smo s olakšavanjem prometnog dijela ovog naselja.Tu je nekoliko faza razvoja. Tri zgrade predstavljaju dubrovački model stanogradnje s oko 50 stanova na nekoliko etaža i podzemnom garažom te parkiranjem unutar malih javnih garaža. Krajnji dio je vrtić za kojeg se priprema izrada arhitektonskog natječaja, za šest do osam vrtićkih jedinica. Gornji dio, s četiri zgrade, je nešto što zovemo razvojnim prostorom. Riječ je o sadašnjim Vrtlarovim rasadnicima i prostoru koji je u derutnom stanju. Za sada tu ne namjeravamo ulaziti s ulaganjima, ali smo isplanirali prostor na način da bilo kad u budućnosti kada se pokaže potreba imamo jasnu viziju kako će se taj dio razvijati. On će imati četiri stambene zgrade, tipologije slične donjima, s jednom velikom garažom ispod i velikim javnim površinama s dječjim parkom'', pojasnila je detalje zamjenica Tokić.
Ujedno je istaknula kako još jednu fazu Grad nosi u proračunu za iduću godinu, a to je infrastruktura, središnja cesta, koja u sebi uključuje kanalizaciju, odvodnju, vodu, struju i novi ispust koji će rasteretiti oborinsku odvodnju ovog dijela naselja. Cesta će se spojiti s Moluntskom ulicom tako da će i gornjim objektima biti omogućeno spajanje na ovu ulicu i brži izlaz iz naselja.

Kroz koncept naselja i tipologiju zgrada provela je projektantica Vanda Ivanković Kontić.

''Projektnim zadatkom je sugeriran koncept javnog prostora i stanovanja u zelenilu, što se nastojalo i postići. Detaljni plan strogo je definirao urbanističku strukturu te smo projektantskim efektima nastojali afirmirati taj koncept stanovanja u zelenilu koji se naslanja na tradiciju stambene izgradnje u našem podneblju, ali i suvremene trendove u izgradnji'', kazala je arhitektica Ivanković Kontić.

Planirani stanovi, njih 50, veličine od 55 do 77 'kvadrata', raspoređeni su u tri zgrade, koje su okružene drvoredima.

Kriteriji za ostvarivanje prava na najam, odnosno kupnju stana, uključujući i zgrade u Mokošici čija gradnja kreće kroz mjesec dana, trebali bi biti poznati do kraja ove godine, a početak radova u Solitudu očekuje se do kraja iduće godine. Projekcija trajanja radova na planirane tri zgrade je oko dvije godine.

lijevo
desno