Predstavljen projekt " Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika"

Projekt Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika čija je priprema započela još 2015. godine predstavljen je danas u Lazaretima, a  nazočnima su predstavljeni elementi koji će biti sastavni dijelovi programa projekta.
 

Projekt, vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, na natječaj za sufinanciranje iz sredstava Fonda za konkurentnost i koheziju prijavljen je 9. ožujka prošle godine, a 11. srpnja 2017. potpisan je tripartitni ugovor za njegovo provođenje, sukladno pozitivnoj ocjeni SAFU-a.

Prema propozicijama natječaja sufinanciranje na razini cijelog projekta od strane SAFU je 85 posto dok sufinanciranje od strane Grada iznosi 15 posto.

"Riječ je o uistinu bitnome projektu i prvim značajnim sredstvima koje je Grad Dubrovnik dobio za obnovu spomeničke baštine. Smatramo da je ovo tek početak svih onih projekata koje želimo realizirati u budućnosti. Želimo obnavljati našu spomeničku baštinu novcem iz fondova Europske unije jer je riječ o značajnim financijskim sredstvima koja su nam na raspolaganju", kazao je gradonačelnik Franković na predstavljanju projekta.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 30.944.625,74 kuna, od čega na bespovratna sredstva otpada 25.995.571,00 kuna. Na obnovu do sada neobnovljene tri lađe otpada 21.078 941,55 kn dok su ostala sredstva namijenjena opremanju do sada već obnovljenih lađa kao i razvijanju i osmišljavanju kulturnih programa i sadržaja.

Projekt će trajati 18 mjeseci, od čega 12 mjeseci obnova i opremanje, a ostalo vrijeme će biti utrošeno za osmišljavanje kulturnih sadržaja i provedbu javne nabave.

Voditeljica projekta Iva Carević Peković istaknula je kako će Lazareti realizacijom ovog projekta postati samoodrživi spomenik kulture, ali da bi se ostvarili zadani ciljevi potreban je veliki angažman i uska suradnja svih suradnika.

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, a partneri na projektu su Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA,  TZ grada Dubrovnika, FA Linđo, Art radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga Deša – Dubrovnik, Socijalno poduzeće Deša PRO, Udruga Dart i Artur Sebastian design.

 

lijevo
desno