Predstavljen Kalendar događanja Grada Dubrovnika

Nova internetska platforma, koja je od 30. svibnja 2018. dostupna na adresi kalendardubrovnik.hr, predstavljena je u Ljetnikovcu Bunić Kaboga. Kalendar nudi sveobuhvatne informacije ne samo o kulturnim nego i društvenim, edukativnim, sportskim i zabavnim događanjima u Dubrovniku te donosi pregled svih događanja koja organiziraju ili podržavaju gradski odjeli, gradske ustanove i tvrtke, ali i sve druge sadržaje koje u cijelosti čine ponudu događanja u Dubrovniku.

 

O razlozima pokretanja ovog projekta, što su izvedbama u isto vrijeme dočarali izvođači koji su izveli performance na početku predstavljanja, govorila je zamjenica dubrovačkog gradonačelnik Jelka Tepšić.
''Kalendar je prije svega namijenjen konzumentima kulturne ponude u gradu i kada smo pripremali projekt odmah smo se odlučili da neće obuhvaćati samo kulturnu nego i svu drugu ponudu događanja. Želimo da se događanja ne preklapaju i da se proširi broj onih koji takva događanja prate'', rekla je zamjenica Tepšić.

Kalendar je dvojezičan, jednako je prilagođen građanima i posjetiteljima kao krajnjim korisnicima te organizatorima događanja pruža mogućnost pažljivijeg dugoročnog planiranja svojih sadržaja. Osigurava podlogu za usklađivanja, a ukoliko je potrebno, i korekcije njihovih termina. Uspostava učinkovite koordinacije u planiranju i pripremi kulturnih događanja preporuka je i Strategije razvoja kulture Grada Dubrovnika do 2025. godine.

Kako Kalendar funkcionira objasnio je njegov administrator Petar Ipšić. Trenutno sadržaje unosi gotovo 80 različitih korisnika, koji su operativno podijeljeni u dvije razine; urednici (odgovorne osobe javnih ustanova, ustanova u kulturi i  gradskih upravnih odjela), koji sadržaje objavljuju samostalno, i autori (osobe zadužene ispred udruga i institucija različite prirode). Autori sadržaj stvaraju i unose također samostalno, ali za objavu trebaju potvrdu svog urednika, ovisno o resoru kojem pripadaju.

Aktualna i predstojeća događanja prikazana su na naslovnici, koja donosi i tzv. slider s uredničkim izborom i blogom. Korisnicima je dostupna i mogućnost prikaza putem mjesečnog kalendara, a aktualna događanja vidljiva su i na karti lokacija. Pretraživanje je omogućeno po datumu i ključnim riječima te dalje prema kategoriji, lokaciji i organizatoru.  Svim korisnicima koji nemaju ili im ne odgovara otvaranje korisničkog računa ostavljena je mogućnost prijave svog događanja putem on-line obrasca na naslovnici.

Izrađivač Kalendara događanja je tvrtka Insoma, a o stranici skrbi i istu administrira Grad Dubrovnik.  Predstavljajući ovu jedinstvenu internetsku platformu, Grad Dubrovnik poziva sve zainteresirane kreatore sadržaja koji se žele priključiti projektu da se radi otvaranja korisničkog računa jave mailom na adresu kalendargradadubrovnika@gmail.com.

lijevo
desno