Predsjednik Gradskog vijeća na proslavi 900 godina župne crkve Velike Gospe u Rožatu

Na svetkovinu župne nebeske zaštitnice Velike Gospe vjernici Rožata svečano su proslavili veliku obljetnicu, 900 godina od prvog pisanog spomena župne crkve – matice. Na središnjem svečanom euharistijskom slavlju,  kojeg je predvodio biskup dubrovački mons. Roko Glasnović, prisustvovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica. 

 

Misno slavlje u nazočnosti velikog broja vjernika u crkvi matici, na brežuljku iznad Rožata, koncelebrirali su župnik fra Tomislav Hrstić i voditelj trodnevne duhovne obnove provincijal franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko.

 

Značajna obljetnica svjedoči o najmanje 900 godina prisutnosti katolika na području Rijeke dubrovačke koju danas čine tri župe od kojih je župa Rožat najstarija. 

 

Biskup Glasnović je na početku propovijedi kazao kako su mnogi važni događaji iz dubrovačke povijesti nama danas obavijeni velom tajne zbog više razloga, no ova velika obljetnica spada u red onih o kojima dokumenti i predaja daju osnovnu sliku.

 

 

Pretpostavlja se da je sadašnja župna crkva – matica izgrađena nakon Velike trešnje 1667. godine. Nalazi se na temeljima drevne benediktinske crkve iz 1123. godine koju je dao sagraditi dubrovački plemić Sabino Gundulić s namjerom da uz nju podigne i benediktinski samostan. Ta crkva je pripala upravi najslavnije benediktinske opatije u Europi – Monte Casino i na vratima bazilike u Monte Casinu među svim crkvama koje opatiji pripadaju bilo je upisano i ime crkve u Rožatu. Od te prve župne crkve u Rožatu do danas su ostali samo neki materijalni ostaci.

 

Krajem 14. stoljeća benediktince su zamijenili franjevci. Oni su izgradili samostan na mjestu gdje se nalazi današnji samostan građen nakon Velike trešnje.

 

 

Župnik Hrstić je naveo neke podatke iz bogate povijesti župe koja danas ima oko 3 tisuće vjernika katolika, te se uz crkvu maticu i samostansku crkvu nalazi pet filijalnih crkava i devet crkvica i kapelica, četiri groblja i pet bratstava.

 

lijevo
desno