POVIJESNI TRENUTAK Pelješkim mostom Dubrovnik je spojen s Hrvatskom

U zadnjim satima 28. srpnja 2021. ugrađen je i posljednji, 165. segment Pelješkog mosta čime je spojen hrvatski teritorij. U ovoj je prigodi u Brijesti održana svečana ceremonija koja je okončana spektakularnim vatrometom.

 

''Pelješki most je milenijski projekt kojem svjedoči naša generacija, a generacije Dubrovčana su ovo čekale. Jedino građani krajnjeg juga Hrvatske znaju koliko je ovo za njih veliko. Nakon 303 godine jug se spaja s maticom zemljom, a mi stanovnici ovog krajička Hrvatske prestat ćemo biti građani drugog reda koji u koloni na graničnom prijelazu čekaju na tranzitni prolaz iz jednog dijela u drugi dio svoje zemlje. Ponosan sam na činjenicu što je Vlada završila ovaj visokovrijedan projekt financiran EU fondovima, a vjerujem da će se njegova važnost itekako u budućnosti pokazati, prije svega u smislu podizanja kvalitete života svih naših sugrađana, ali i omogućavanju brojnim gostima da dođu svojim automobilima, ne samo u naš grad nego i na Korčulu, Pelješac, Konavle, Župu dubrovačku…'', rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je također prisustvovao povijesnom trenutku spajanja teritorija Republike Hrvatske.

 

Uz prisustvo brojnih uzvanika, na svečanosti je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je kazao kako ovaj most spaja i Europsku uniju.

 

''Imam neopisivo zadovoljstvo kazati da je Hrvatska spojena. Ovaj je projekt bio san mnogih u proteklih skoro 30 godina. Vjerojatno su mnogi o njemu sanjali i ranije i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300 godina i to je jedno fascinantno strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras po mom dubokom uvjerenju najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu, tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to činiti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije'', kazao je premijer Plenković.

 

Prva vozila preko mosta trebala bi proći na proljeće naredne godine, a kompletan projekt mosta s pristupnim cestama završit će se do lipnja 2022. Tako je nakon 30 godina iščekivanja od osamostaljenja Hrvatske konačno spojen hrvatski sjever i jug, a san stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije postao je stvarnost.

 

 

O mostu

Pelješki most premošćuje Malostonski zaljev između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more.

Most je ovješenog tipa, ukupne duljine 2404 m sa šest glavnih stupova i trinaest raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara, prema dizajnu Marjana Pipenbahera. Visinom od 55 metara udovoljilo se zahtjevu Bosne i Hercegovine za osiguranjem nesmetanog prolaska brodova do Neuma. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara, a zbog tla sastavljenog od debelih naslaga gline i mulja cijeli most je temeljen na stotinu metara dugačkim čeličnim cijevima promjera dva metra zabijenim u morsko dno.

Godine 2015. iz fondova Europske unije Hrvatskoj je odobreno 330 milijuna eura za financiranje 85 % troškova gradnje (ukupna vrijednost je 420 milijuna eura). Natječaj raspisan 2017. godine u travnju 2018. dobiva kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation s ponudom od 2 milijarde kuna i rokom izgradnje od 36 mjeseci.

lijevo
desno