POVIJESNA INVESTICIJA U Dubrovnik uplovio prvi vatrogasni brod “Orlando”

Prvi dubrovački vatrogasni brod „Orlando“, izgrađen u Istri za potrebe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, svečano je predstavljen u petak poslijepodne u starom gradskom portu.

 

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika, ujedno predsjednik gradske Vatrogasne zajednice Mato Franković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe „Dubrovački vatrogasci“ Stijepko Krilanović, a uz njih prisutnima se obratila i dobrotvorka, gospođa Olga Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga, koja je imenovana kumom broda. Ova humanitarka, koja je vodila i osobno sudjelovala u brojnim projektima vezanim uz pomoć dubrovačkom vatrogastvu poput izgradnje vatrogasnog doma na Osojniku, uplatila je sredstva za godišnju premiju osiguranja. Svečanost su uveličali i Meinhard Matern, zamjenik gradonačelnika Bad Homburga i Daniel Guischard, tamošnji vatrogasni zapovjednik.

 

Prvi vatrogasni brod, u Orlandovoj godini nazvan po ovom velikom svjetovnom simbolu Dubrovnika, blagoslovio je rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić, a u prigodnom programu nastupila je klapa Ragusavecchia. Po zavvršetku svečanosti "Orlando" pred portom izveo i pokaznu vježbu, 

 

Gradonačelnik Mato Franković za svog je obraćanja uputio zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ove vrijedne investicije, koja će umnogome Elafite približiti Dubrovniku u pitanjima vatrogasne, ali i zdravstvene zaštite jer je „Orlando“ izgrađen i za plovidbu u zahtjevnijim vremenskim uvjetima, a vatrogascima je poželio uspješno obavljanje službe.

 

- „Kroz čitavu povijest vatrogastva, koje se na području Dubrovnika počelo spominjati još u 12. stoljeću, nismo imali pravi vatrogasni brod“, kazao je gradonačelnik istaknuvši da ne nosi slučajno ime srednjovjekovnog viteza čiji je stup u Dubrovniku podignut prije 600 godina.

 

Nabava vatrogasnog broda, podsjetimo, posljednja je investicija Grada Dubrovnika u bolju opremljenost interventnih službi. Preduvjet je za ustrojavanje pomorske službe Dubrovačkih vatrogasaca. Brod je u ugovorenom roku izgradila istarska tvrtka Marservis d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji plovila. Investicija je stajala četiri milijuna, a financirana je sredstvima Grada Dubrovnika i JU Rezervat Lokrum.

 

Polivalentno plovilo ukupne dužine 13,5 metara s dva motora, 550 konjskih snaga za brze intervencije prvenstveno će se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru. Omogućit će žurni transport vatrogasaca na Elafite i Lokrum, brzu reakciju gašenja požara, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života.

 

lijevo
desno