Potpisan ugovor za izradu Plana upravljanja spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika

Gradonačelnik
Poštujmo grad

Ugovor o izvršenju usluga izrade Plana upravljanja spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika potpisali su danas u Uredu gradonačelnika dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit i ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić. Javnom potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubroniku Žana Baća i načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju Ministarstva kulture Tatjana Lolić.

 

Plan upravljanja je planski dokument temeljem kojega se stvara okvir za upravljanje lokalitetom svjetske baštine "Starog grada Dubrovnika" kako bi se očuvala i unaprijedila svojstva izvanredne univerzalne vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, uz istodobno razvijanje suvremenog života Grada kroz održivo upravljanje i korištenje dobrom i njegovom kontaktnom zonom.

 

- Povjerenstvo je pripremilo dokumentaciju o nabavi i izradilo projektni zadatak prema UNESCO-vim smjernicama, a on podrazumijeva suradnju gradske uprave i institucija s privatnim sektorom, udrugama, građanima, organizacijama civilnog društva i njegov uspjeh će ovisiti o uspjehu njegove implementacije u sve poteze oko upravljanja svjetskim dobrom. – naglasila je uvodno ravnateljica Skurić.

 

Gradonačelnik Franković zahvalio se Zavodu za obnovu, Ministarstvu kulture na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek, načelnici Tanji Lolić i svima koji su sudjelovali u dugotrajnom procesu koji je prethodio potpisivanju ugovora.

 

- Plan upravljanja definirat će sve ono s čime mi imamo probleme na dnevnoj bazi i samim time će život gradskoj upravi, stanovnicima i svim gospodarskim subjektima koji žele poslovati u povijesnoj jezgri biti puno lakši, jer će se znati pravila igre. Pripremamo i usvajanju buffer zone, uistinu vodimo računa o UNESCO-vom zaštićenom području na više razina. – rekao je gradonačelnik Franković te zaključio da je ključno sačuvati zaštićenu kulturnu baštinu u najboljem mogućem stanju za buduće generacije.

 

Po provedenom otvorenom postupku javne nabave, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odabran je kao najpovoljniji ponuditelj prema kriterijima ekonomski najpovoljnije ponude, cijena 55% prema specifičnom iskustvu stručnjaka 45%. Vrijednost ugovora je 871 tisuću kuna s PDV-om.

 

Dekan Krunoslav Šmit istaknuo kako se radi o najvažnijem zadatku u Republici Hrvatskoj, istaknuvši izazovnost i zahtjevnost zadatka, s obzirom na vrijednost područja koje je predmet plana.

 

- Ovo je prvi plan upravljanja u Republici Hrvatskoj za područje koje je pod zaštitom UNESCO-a zbog čega smo mi uključili Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, kao i strane stručnjake koji imaju iskustva u izradi plana upravljanja kako bismo kvalitetno odgovorili ovom zadatku. – rekao je dekan Šmit, a najavio je i kako će u proces kroz radionice na participativnoj razini biti uključeni i stručnjaci, građani, kao i svi oni koji djeluju u prostoru.

 

Plan upravljanja izrađuje se za razdoblje od 2020.-2025., a u njemu trebaju biti razrađeni ciljevi, definirani prioriteti kroz akcijski plan, te prijedlozi konkretnih uvjeta i mjera, organizacijski modeli i pravila koja bi trebalo usvojiti na Gradskom vijeću, a sve u svrhu optimalne zaštite i očuvanja dobra svjetske baštine u ključnim procesima uključivanja u suvremene tijekove života i gospodarskog razvoja.

 

Podsjetimo, Arhitektonski fakultet odabran je u novom-ponovljenom postupku javne nabave za odabir izrađivača Plana. Zaključkom  Gradskog vijeća Grada Dubrovnika još 2014. godine pokrenut je postupak izrade Plana, a Zavod za obnovu Dubrovnika zadužen je koordinirati svim aktivnostima izrade. U kolovozu 2017. Gradsko vijeće usvojilo je Koncept plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika, te je u kolovozu 2018. proveden i poništen postupak javne nabave. U Zavodu za obnovu Dubrovnika se od listopada 2018. intenzivno radilo na pripremi dokumentacije o nabavi za novi postupak.

 

 

lijevo
desno