Potpisan ugovor za nabavu novih autobusa Libertasa, dodijeljeno 18 milijuna kuna EU sredstava

EU fondovi

Nastavno na Odluku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 27. srpnja o financiranju projekta nabave novih autobusa gradskog prijevoznika Libertas danas je u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika potpisan i ugovor „Nabava autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.“.


Ugovor su, uz prisustvo premijera Andreja Plenkovića, potpisali državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te direktor društva Libertas Dubrovnik d.o.o. Ante Vojvodić.

Libertasu se naime odobrava sufinanciranje nabave novih autobusa u iznosu od 18 milijuna kuna (100 posto iznosa prihvatljivih troškova), od čega 15,3 milijuna ili 85 posto potječe iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok se ostatak od 2,7 milijuna doznačuje se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Kako je projekt ukupno vrijedan 22.8 milijuna kuna, preostali dio investicije od 4,8 milijuna kuna snosit će Grad Dubrovnik, što čini tek 20 posto investicije. 

-„Dugi niz godina ova tvrtka je punila negativne stupce u medijima, bili su pred bankrotom, radnici su prosvjedovali, a posvadili su se sa svim načelnicima susjednih općina. Danas je situacija potpuno drugačija, kazao je u prigodnom obraćanju gradonačelnik Mato Franković.

-"Prije dvije godine, dok sam bio predsjednik Gradskog vijeća, odbili smo kreditno zaduženje za kupnju novih autobusa jer smo vjerovali da možemo osigurati financiranje iz dostupnih izvora Europske unije. To se pokazala kao dobra odluka i zbog toga sam uvjeren kako će uslijediti daljnja modernizacija voznog parka jer želimo da Libertas bude moderna tvrtka orijentirana na zadovoljstvo svih korisnika“, poručio je gradonačelnik zahvalivši Vladi Republike Hrvatske na pomoći i prepoznavanju dobrih projekata.

-"Grad Dubrovnik je u posljednjih godinu dana iskoristio gotovo 60 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz fondova EU. Bez potpore i podrške Vlade Republike Hrvatske i svih ministara to ne bi bilo moguće", zaključio je.

Pred sam čin potpisivanja Ugovora prisutnima se uvodno obratio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, župan Nikola Dobroslavić i direktor Libertasa Ante Vojvodić.

Libertas Dubrovnik sredstava će, procijenjeno je, iskoristiti za nabavku 11 novih, modernih autobusa za gradski prijevoz.

lijevo
desno