Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

Ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, vrijedan 2.081.608.270,72 kuna (bez PDV-a), potpisan je u 23. travnja 2018. u Hotelu Excelsior u Dubrovniku, na posebnoj svečanosti te uz prisustvo najviših predstavnika državne vlasti. Činu je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potpisao je ugovor s izvođačem radova na izgradnji Pelješkog mosta s pristupnim cestama, predstavnikom konzorcija China Road and Bridge Corporation Zhangom Xiaoyuanom, te Ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova s predsjednikom Uprave IGH Oliverom Kumrićem.

Uz premijera Andreja Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečanosti su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar uprave Lovro Kuščević.

''Ovo je sjajan i velik događaj za Hrvatsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Pelješki most bit će arhitektonska perla u infrastrukturi RH, koja će je oplemeniti i izgledom i funkcionalnošću. Ovo je projekt od dugoročnog strateškog značaja za cijelu zemlju. Most će ostati simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva u EU, koja ga sufinancira s bespovratnih 357 milijuna eura. Bit će sagrađen po najvišim kriterijima te s punim uvažavanjem susjedne BiH. Visina mosta od 55 metara omogućuje plovni put iz luke Neum'', istaknuo je u prilici potpisivanja ugovora premijer Andrej Plenković te posebno naglasio značaj strateškog partnerstva Hrvatske i Kine.

''Ono što je najvažnije, ovim projektom se rješava ključni problem građana Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a to je povezanost s maticom zemljom. Ono što što nam donosi budućnost je brža, kvalitetnija i bolja povezanost, ali i veća mogućnost širenja turističke ponude Dubrovnika na jedan drukčiji način'', rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

lijevo
desno