Potpisan sporazum o izgradnji 108 stanova za branitelje

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas su u Muzeju Domovinskog rata na Srđu potpisali sporazum o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Dubrovnika u projektu izgradnje dvije stambene zgrade u Mokošici s ukupno 108 stanova za branitelje - stradalnike iz Domovinskog rata.
 


Sporazumom je potpisan na temelju već prethodno donesenog zaključka Gradskog vijeća. Njime je definirana obveza Grada Dubrovnika da, zbog ograničenih sredstava državnog proračuna, pomogne u izgradnji stanova iznosom od 100 tisuća kuna po stambenoj jedinici. Grad se obvezuje i u potpunosti snositi troškove komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa za izgradnju zgrada.

„Ovim sporazum Grad je postao partner u realizaciji izgradnje stanova za branitelje. Mi ćemo sudjelovati s 10,8 milijuna kuna i očekujemo da ćemo najdalje za tri godine moći reći da smo ispunili jednu od važnih zadaća, a to je stambeno zbrinjavanje većine dubrovačkih branitelja. Sljedeći korak je rješavanje problematike zemljišta na Nuncijati, kad riješimo i taj problem onda ćemo u potpunosti moći reći da smo se iskupili svim onima kojima je ovo trebalo biti osigurano u posljednjih dvadesetak godina“, rekao je gradonačelnik Franković.

„Kroz ovaj projekt riješit ćemo najveći dio, gotovo sve stradalnike Domovinskog rata grada Dubrovnika i velikog dijela s područja cijele županije. To je dio programa koje Ministarstvo provodi s gradovima i županijama, a sve s ciljem intenziviranja zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata kao jednog od uvjeta za poboljšanje kvalitete življenja“, poručio je ministar Medved.

Stanovi će biti dodijeljeni stradalnicima iz Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odnosno koji su u trenutku završetka izgradnje uvršteni na važeću listu prvenstva i za koje je u provedenom upravnom postupku utvrđeno da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Svečanom potpisivanju sporazuma nazočile su zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica župana Žaklina Marević i saborska zastupnica Sanja Putica.


Prije samog potpisivanja sporazuma gradonačelnik Mato Franković, ministar Tomo Medved i dožupanica Žaklina Marević odali su počast braniteljima stradalima u Domovinskom ratu zapalivši svijeću ispred spomen-križa na Srđu.

lijevo
desno