Potpisan kolektivni ugovor s Javnom vatrogasnom postrojbom Dubrovački vatrogasci

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Stijepko Krilanović i predsjednik Sindkata JVP-a Nikša Svetac potpisali su kolektivni ugovor za zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi ''Dubrovački vatrogasci''. Ugovor je potpisan temeljem suglasnosti Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koje je na 10. sjednici prihvatilo tekst novog kolektivnog ugovora.

 

''Ovim će se našim vatrogascima osigurati značajno kvalitetniji uvjeti financijskih primanja u odnosu na ono što su imali do sada. Otprilike između 15 i 20 posto će doći do povećanja plaća. Znamo koliko se vatrogasci izlažu obavljajući svoj posao, a ovo je samo jedan od segmenata u kojima želimo poboljšati uvjete vatrogascima'', kazao je gradonačelnik Franković dodajući kako su idući ciljevi izgradnja vatrogasnog doma, koji bi objedinio sve hitne službe, i kupnja vatrogasnog plovila.

Zahvaljujući novom kolektivnog ugovoru primanja dubrovačkih vatrogasaca izjednačit će se s primanjima njihovih kolega u Zagrebu, Rijeci ili Splitu. Primjerice, osnovica za izračun plaće povećana je i iznosi 6.000,00 kuna, a neke od novina koje donosi novi kolektivni ugovor jesu i plaćanje pripravnosti, prekovremenog rada i toplog obroka.

Novim ugovorom izuzetno su zadovoljni u Vatrogasnoj zajednici. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Stijepko Krilanović  rekao je kako su skoro devet godina pokušavali dobiti ovaj kolektivni ugovor, no da ranije nije bilo sluha za njihove potrebe.

''Prije svega bih se zahvalio gradonačelniku i pregovaračkom timu koji je pokazao veliko razumijevanje za nas te smo nakon toliko godina ovo uspjeli privesti kraju i dobiti bolje uvjete za vatrogasce'', naglasio je predsjednik Sindkata JVP-a Nikša Svetac.

Prije potpisivanja položen je vijenac i odana počast poginulim pripadnicima JVP-a, a kasnije je održana i Redovita sjednica Skupštine VZ Grada Dubrovnika, kojom je predsjedao gradonačelnik Mato Franković. Na sjednici je, između ostalog, donesena odluka o prihvaćanju odredbi novopotpisanog kolektivnog ugovora, kao i odluka o početku postupka javne nabave za nabavu novog vatrogasnog broda.

lijevo
desno