Poljski veleposlanik u nastupnom posjetu kod gradonačelnika Frankovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković susreo se u čertvrtak, 1. veljače, s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Pawełom Czerwińskijem. Prijemu je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin.

 

U svom nastupnom posjetu Dubrovniku, veleposlanik Czerwiński otvorio je nekoliko tema i inicijativa za buduću suradnju, posebice između Dubrovnika i poljskog Krakova. Gradonačelnik Franković istaknuo je kako između Krakova i Dubrovnika postoji niz suštinskih poveznica te da se razvijanje međusobnih odnosa na dobrobit obje sredine čini prirodnim i dobrodošlim korakom.

 

Naime, povijesno središte Krakova na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine upisano je 1978. godine, samo godinu dana prije dubrovačke povijesne jezgre. Dubrovačko Gradsko vijeće 2024. godinu proglasilo „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“, dok je Krakov 45 obljetnicu pod zaštitom UNESCO-a proslavio prošle godine. U sklopu obilježavanja, gradonačelnik Franković sudjelovao je tada na panelu “Gradovi svjetske baštine - perspektive i iskustva UNESCO-ve liste” na kojem je predstavio put Dubrovnika prema jednom od globalno prepoznatih promotora održivosti i odgovornosti u turizmu, a susreo se i s gradonačelnikom tog poljskog grada Jacekom Majchrowskim.

 

Gradonačelnik i veleposlanik razgovarali su  i o izazovima upravljanja povijesnim gradovima, ujedno popularnim turističkim destinacijama s naglaskom na očuvanju povijesno-kulturne materijalne baštine. Dotaknuli su se i Domovinskog rata, kada je povijesna baština Dubrovnika bila izložena svirepim napadima agresora, a gradonačelnik Franković istaknuo je kako je UNESCO Dubrovniku uvijek bio oslonac, pa tako i u Domovinskom ratu kada su promatrači UNESCO-ve misije dokumentirali razmjere štete, posebno nakon najvećeg i najrazornijeg napada na zaštićenu povijesnu jezgru grada, na dan 6. prosinca 1991. godine.

 

Krakov je drugi po veličini i jedan od najstarijih gradova u Poljskoj. Krakov je bio službeni glavni grad Poljske do 1596. te je od vodećih centara poljskog akademskog, gospodarskog, kulturnog i umjetničkog života. Trgovački grad iz 13. stoljeća ima najveći srednjovjekovni trg u Europi i brojne povijesne kuće, palače i crkve sa svojim veličanstvenim interijerima. Površina obuhvata povijesnog središta Krakova veća je od dubrovačkog, (149,65 ha naprema 96,7 ha), no Dubrovnik ima nešto veće područje tzv. buffer zone.

lijevo
desno