Polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, koji se obilježava 5. kolovoza, predstavnici Grada Dubrovnika u petak, 4. kolovoza, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo, te kod Spomenika pobjedi na lokalitetu Vjetreni mlin u Stupi u Dubrovačkom primorju.
 

Počast svim poginulim braniteljima ispred Grada Dubrovnika iskazali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica i gradski vijećnik Marijo Bekić.

Vijence su položili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Dubrovačko primorje, Policijske uprave dubrovačko – neretvanske te predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.


*******************************

U skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena.

Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. 5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - od 1996. do 2008. godine.

Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. 

lijevo
desno