Pokrenuta web aplikacija za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri

Poštujmo grad
Smart City

Grad Dubrovnik, razvojna agencija DURA i startup Enum Software u okviru mjera predviđenih projektom „Poštujmo Grad“ (Respect the City) razvili su i pokrenuli aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri.  


Aplikacija je dostupna na linku www.dubrovnik-visitors.hr/prediction i nadogradnja je postojećeg sustava Dubrovnik Visitors. Na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je svakako najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u staru gradsku jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti.
 
Dvojezična aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu korisnicima se preporučuje da svoj posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku.
 
U srži strateškog i multidisciplinarnog projekta „Poštujmo Grad“ upravo su informirani posjetitelji i građani, a ova aplikacija koristan je alat u upravljanju turističkim prometom. Naime, za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (prosječna temperatura i količina padalina). Algoritam se sa svakim novim podatkom samostalno osvježava i poboljšava (primjerice, u obzir se uzima sedmodnevna vremenska prognoza) pa tako i predviđanja „na kratki rok“ postaju sve točnija.
 
Kroz idući stupanj nadogradnje sustava planirana je uspostava suradnje s platformama za rezervaciju smještaja na način da se pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudi link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska. Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva grada prijatelja Venecije koji koristi sličan sustav. 
 
Podsjetimo, Dubrovnik Visitors je sustav koji zahvaljujući kamerama/brojačima raspoređenim na ulaze u povijesnu jezgru u svakom trenutku omogućuje uvid u stvarni broj posjetitelja, a na temelju prikupljenih informacija koje se ažuriraju svakih 15 minuta stvara podlogu za odlučivanje i postupanje pri organizaciji prometa pješaka oko i u povijesnoj jezgri.
 
 
 

lijevo
desno