Pokrenut jedinstveni sustav dubrovačkog Smart Parkinga

Smart City

Uz pomoć najmodernije tehnologije, Dubrovnik se svrstao u sam svjetski vrh po primjeni pametnih rješenja. Projekt smart pakringa, vrijedan 3,2 milijuna kuna s održavanjem na tri godine, danas je započeo s radom. Pokrenuo ga je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Grad Dubrovnik i tvrtka Sanitat Dubrovnik predstavili su rješenje koje je Dubrovniku priskrbilo zavidno vodeće mjesto po primjeni moderne tehnologije, pametnih rješenja ali i samog obuhvata projekta Pametnog parkinga u svijetu. Postavljeno je ukupno 1.909 senzora povezanih na NB-IoT mreži

 

- Izuzetno sam ponosan i sretan jer smo realizirali ovaj projekt koji će za naše sugrađane i posjetitelje donijeti olakšice i raditi u njihovu korist. Posebno bih istaknuo kako smo sve segmente projekta odradili uz pomoć partnera iz Hrvatske - Hrvatskog telekoma, Profica (izrađivača mobilne aplikacije) i Mobilisisa (proizvođača senzora i platforme za njihov rad te javnih displeja). Ovo je kapitalni projekt ne samo za Dubrovnik već za cijelu Hrvatsku jer se radi doista o primjeni najmodernijih rješenja koja postoje trenutno u svijetu - izjavio je direktor Sanitata, Tomislav Tabak.

 

Za građane Dubrovnika projekt će donijeti lakše pronalaženje slobodnog mjesta putem aplikacije za mobilne uređaje. Putem nje moći će se i koristiti navigacija do slobodnog mjesta, pronaći alternativno slobodno mjesto, ali i platiti parkirnu kartu odabranim modelom plaćanja. Osim ugrađenih senzora i izrađene aplikacije za mobilne uređaje postavljeni su i javni display pokazivači putem kojih će građani i turisti koji ne koriste aplikaciju moći imati uvid u stanje slobodnih mjesta i nekoliko ulica ranije.

 

S obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o jednom od najvećih integriranih rješenja pametnog parkinga realiziranom na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u čitavom svijetu te najvećem projektu iz segmenta pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji.

 

- Čak i u tehnološki naprednijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt pametnog parkinga koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži, i čija bi iskustva mogli slijediti, pa će, vjerujemo, mnogi slijediti naša. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji, koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimizacije lokalnih resursa i razvoja poduzetništva -  istaknuo je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike HT-a.

 

Ovaj sustav omogućit će Sanitatu uvid u informacije koje će posljedično imati za rezultat učinkovitije upravljanje gradskim prostorom ali i utjecati na aktivni promet i smanjenje prometnih gužvi u Gradu.

 

- Uistinu je zadovoljstvo danas označiti početak rada aplikacije Dubrovnik Smart Parking. Posebno bih se zahvalio tvrtki Sanitat, koja je nositelj ovog projekta, ali i partneru na projektu Hrvatskom telekomu. Činjenica je da je Dubrovnik grad prethodnik jednog novog smart rješenja i vjerujem da smo ovim pokazali smjer u kojem će ići ne samo Dubrovnik nego i ostali gradovi u Hrvatskoj i još jednom smo dokazali da je prioritet i centralna figura ove gradske uprave i gradskih društava – građanin grada Dubrovnika – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je i kako je Dubrovnik smart parking bitan iz nekoliko razloga, a osim što će građanima olakšati traženje parkirnog mjesta i uštediti im vrijeme, ujedno će smanjiti gužvu u prometu jer će biti manje automobila koji cirkuliraju i traže slobodno parking mjesto, a povećat će se kvaliteta usluge koju nudi Sanitat.

 

- Ovo je početak jedne transformacije, povećanje kvalitete života i rješavanje problema u prometu. Nakon ovoga vrlo skoro dolazi car sharing sustav, a vjerujem da ćemo iduće godine po još jednom postati prvi grad u svijetu, grad koji ima isključivo električne automobile za autotaksi prijevoz. To je sve ono što ciljano radimo ka poboljšanju prometa i kvalitete života svih naših sugrađana, ali i povećane kvalitete pružene usluge svim gostima grada – kazao je također gradonačelnik Franković.

 

 

Projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada Dubrovnika i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik d.o.o. o implementaciji pametnog parkinga na cijelom gradskom području. Za tu svrhu osigurali su potrebna sredstva i raspisali natječaj, što je rezultiralo realizacijom projekta pametnog parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najmodernijoj tehnologiji. Ovaj je projekt dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta „Dubrovnik Smart City“, a proizlazi iz „Strategije Pametnoga Grada Dubrovnika“, strateškog dokumenta kojim se Dubrovnik odlučio razvijati u smjeru pametnoga grada.

 

OVDJE možete besplatno preuzeti aplikaciju Dubrovnik Parking za Android uređaje.

 

lijevo
desno