Počela konferencija o cruise turizmu

Pozdravnim govorima dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i gradonačelnika francuskog grada prijatelja Rueil-Malmaisona Patricka Olliera započela je konferencija ''Kružna putovanja i gradovi – izazovi i prilike'', koja se održava u sklopu 4. Europskog festivala turizma i strategije, u organizaciji Grada Dubrovnika i partnera.

 

Prvog dana govornici su bili CBS-ov nagrađivani novinar, urednik za putovanja, Peter Greenberg, koji je govorio o svojim iskustvima i pogledu na turističke destinacije sa stane putnika, potom izvršna direktorica i predsjednica Međunarodne udruge brodarskih kompanija za kružna putovanja (CLIA) Cindy D'Aoust, predsjednik MedCruise – udruge mediteranskih luka za prihvat brodova na kružnim putovanjima Airam Diaz Pastor te Christopher Windsor-Price, direktor nautičkih poslova kompanije Marella Cruises.

Svi sudionici potom su sudjelovali na panelu, kojeg je moderirao Kristijan Pavić.

''Pitanja o cruisingu i upravljanju turizmom Grad Dubrovnik započeo je prije godinu i pol dana. Tada smo bili primjer neodrživog turizma i svi mogući svjetski mediji pisali su kako Dubrovnik ‘umire’. Danas pišu kako je naš grad krenuo prema održivom turizmom. Tek smo na početku'', rekao gradonačelnik Mato Franković na panelu konferencije, ističući kako se do cilja ne može doći u samo godinu dana. Napravljeni su mali koraci, kazao je, no već za 2019. godinu, u suradnji s Lučkom upravom, izrađen je bolji i kvalitetniji raspored.

''Lučka uprava će uskoro predstaviti Port of Rules za 2020. godinu koja jasno kažu kako u Gradu Dubrovniku neće moći biti više od 4 tisuće gostiju istovremeno s kružnih putovanja. Grad se okreće prema drugim segmentima turizma, no u cijeloj priči glavni ključ su građani. Ako su oni zadovoljni, zadovoljni su i gosti. To želimo postići'', istaknuo je gradonačelnik, napominjući kako će se smanjivanjem broja gostiju izgubiti dio novca, ali  dugoročno dobiti održivost.

D'Aoust je istaknula kako CLIA podržava ideju o održivosti destinacije koja je pozitivna za građane, ali i za goste.
"Moramo razmišljati izvan okvira, ne samo razmišljati o tome da radimo stvari kako smo ih uvijek radili. Najvažniji dio naše suradnje jest taj što je gradonačelnik Franković znao koji je njegov cilj, a to je bio dugoročan uspjeh Dubrovnika po pitanju turizma. Također, znao je koji su izazovi. Kada razumijete koji su točno vaši problemi i razmišljate o dugoročnim problemima i tome da svi rade na rješavanju istog, što je Franković radio od početka, dobijete formulu za uspjeh. Svi partneri, svi čimbenici koji sudjeluju u priči moraju surađivati i to je put do uspjeha. Franković je to odmah shvatio i odmah me kontaktirao," kazala je.

''Budite sretni što ovo radite jer druge destinacije to ne rade. Kad prestanemo govoriti o brojkama, i počnemo govoriti o iskustvu gostiju, tada dolazi do napretka. Nisam član javnog ni privatnog sektora, ja sam obično s druge strane mikrofona i izvještavam o ovim temama. Dolazim ovdje još od 1984. godine. Većina ovakvih konferencija bavi se pitanjem kako povećati ili poboljšati brojke, no danas govorimo o tome kako njima upravljati, kako uz povećane brojke pružiti sjajno iskustvo. Kad prestanemo gledati samo na brojke, a počnemo gledati na iskustvo i kad privatni i javni sektor počnu surađivati, kao što je to slučaj ovdje, problemi će se riješiti'', naglasio je Peter Greenberg.

Dubrovnik, iako nije jedina destinacija koja se bori s problemima gužve, istaknut je kao svijetli primjer nastojanja da se problem riješi dogovorno i sustavno.
 

lijevo
desno