Platforma za smanjenje rizika od katastrofa: moramo biti spremni

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa u Dubrovniku održava svoju redovitu sjednicu Skupštine. U vijećnici Grada Dubrovnika prisutne je pozdravio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, istaknuvši kako je potrebno planirati i očekivati ono najgore kako bismo bili spremni ako se to dogodi.

 

''U više navrata posljednjih godina smo vidjeli kako brzo može doći do katastrofe, a jedan od primjera je sve ono što se događalo u Splitu stoga je itekako potrebna koordinacija i komunikacija žurnih službi. U Hrvatskoj postoje brojne službe koje su spremne odgovoriti na te zadaće. Jedno od najvećih otegotnih okolnosti je komunikacijski kanal, zato smo ugovorili cijeli sustav komunikacije putem odašiljača i veza, dali ga prometnim i komunalnim redarima, dio za vatrogasnu zajednicu, HGSS i slično. Neće se sve to riješiti s jednim komunikacijskim uređajem, ali to je sigurno korak naprijed'', rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

Istaknuo je i dobru suradnju s HGSS-om za koji će se, kako kaže, značajna sredstva osigurati i novim rebalansom proračuna. Osvrnuo se i na djelovanje JVP Dubrovački vatrogasci, za koje je nedavno usvojen novi kolektivni ugovor, kojim su osigurani bolji uvjeti i rast plaća.
''Krenuli smo u nabavu vatrogasnog broda koji bi mogao biti korak naprijed ne samo po pitanju gašenja požara nego spašavanja na moru i intervencija na otocima. Za tu smo namjenu osigurali 4 milijuna kuna," dodao je gradonačelnik.

Članove Skupštine Platforme pozdravili su i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, koji je istaknuo kako stanje nije idealno, no kako je optimističan po pitanju izgradnje sustava civilne zaštite.

Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa osnovana je prije pet godina kao udruga za opće dobro, od strane predstavnika 10 županija i pet gradova sjedišta županija među kojim je bio i Grad Dubrovnik. Cilj joj je lakše organiziranje, umrežavanje i koordiniranje aktivnosti kako bi se utjecalo na smanjenje rizika od nastanka katastrofa i izgradnje funkcionalnog sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj.

lijevo
desno