Pismo gradonačelnika sugrađanima: Radimo na zakonskom rješenju suzbijanja inflacije autotaksi vozila

Nakon zastoja prometa koji je na gradskim prometnicama nastao u četvrtak poslijepodne, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je pismo sugrađanima u kojem je identificirao probleme i ponudio njihova rješenja. 


Poštovani sugrađani,

Iskreno se ispričavam zbog prometnog kolapsa koji je jučer nastao na ulicama Grada Dubrovnika. Jučerašnji dan je bio prvi dan u ovoj sezoni kada se pokazala cijela punina problema koji u našem gradu nastaju kao posljedica kombinacije kiše, stacionarnih gostiju, izletnika i liberalizacije autotaksi tržišta. Ovaj put je većina gostiju s brodova na kružnim putovanjima napustila povijesnu jezgru te za vrijeme njihovog dolaska i odlaska iz Grada nije bilo otežanog prometovanja našim ulicama, stoga nisu ni imali znatan utjecaj na otežani promet u Gradu Dubrovniku.

Nažalost, novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji je omogućio liberalizaciju autotaksi tržišta, jučer je u svoj punini pokazao problem koji se dogodio i koji će se događati u našem Gradu. Naime, u ovom trenutku na našim ulicama gotovo svako treće vozilo je vozilo UBER-a, a velik broj navedenih vozila dolazi s područja drugih gradova dok ujedno imamo najavu dolaska velikog broja taksi vozila s područja grada Zagreba. Sve gore navedeno uzrokovalo je jučer potpuni kolaps prometa na području Grada Dubrovnika, a ako se ovako nastavi slične situacije ponavljat će se i u budućnosti. Jer koliko god se jučer trudili u suradnji s policijom riješiti problem u prometu isto je bilo nemoguće zato što su bile blokirane apsolutno sve ključne ulice na gradskom području.

Zato u ovom trenutku radimo na zakonskom rješenju kako bi se značajnom dijelu vanjskog prometa, a tu prvenstveno mislim na inflaciju autotaksi vozila na području Grada Dubrovnika, onemogućilo prometovanje pojedinim gradskim ulicama i kako bi se dozvola za prometovanje tim ulicama isključivo dala građanima Grada Dubrovnika.

Nažalost, u Gradu ne postoji dovoljan broj parking mjesta na koja bi mogli upućivati naše goste, stoga jedan od prioriteta je izgradnja garaža na području cijelog Grada, a sve kako bi se omogućilo pomicanje djela automobila s uličnih parkinga i samim tim osiguralo protočnije i brze ceste.

Ovim putem Vam se još jednom iskreno ispričavam.
 
Gradonačelnik
Mato Franković