Otvorena izložba vrijednih djela iz zbirke Cristiana Pambianchija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković otvorio je u četvrtak u Lazaretima izložbu „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić.

 

Zanimljiva i iznimno vrijedna izložba potvrda je suradnje i međusobnog prožimanja kultura gradova Milana i Dubrovnika, a povodom Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha priređena je u organizaciji Grada Dubrovnika i ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana.

 

Izložba predstavlja  najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija, dobitnika ovogodišnje „Nagrade Dubrovnika“ za iznimne zasluge na području dubrovačke književnosti, a u autorskom izboru povjesničarke književnosti doc.dr.sc. Katje Bakija.

 

Gradonačelnik Franković kazao je kako je Cristiano Pambianchi doprinio našoj domovini skupljajući vrijedno ova djela iz ljubavi prema Hrvatskoj.“Jedan Talijan se, kad nam je bilo najteže, zaljubio u našu domovinu i od tada nam je više puta pokazao kako se ljubi naša Hrvatska“, rekao je.

 

Riječ je o izboru 73  naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu  razvoja  dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.

 

Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme. U njegovoj zbirci su i prva izdanja djela nekih od najznačajnijih pisaca dubrovačke i hrvatske književnosti (Marka Marulića, Ivana Gundulića, Ruđera Boškovića, Nikole Nalješkovića, Mavra Vetranovića, Ignjata Đurđevića, Junija Palmotića).

 

Na otvaranju su uz gradonačelnika i vlasnika postava izložbe Cristiana Pambianchija govorili autorica, povjesničarka književnosti Katje Bakija te ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić.

 

Izložbu „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić u 5. lađi Lazareta možete pogledati do 24. veljače 2020. godine.

 

 

Više: 

Cristianu Pambianchiju kod kojeg se ljubav i predanost prema rijetkim i vrijednim knjigama stopila i poistovjetila s ljubavi  prema dubrovačkoj i hrvatskoj književnosti poticaj za skupljanje knjiga važnih za hrvatsku povijest, kulturu i književnost bila je agresija na Hrvatsku 1991. i potreba da pomogne njezinim ljudima. Kao novinar, zalagao se da istina o napadu na Hrvatsku i istina o Domovinskom ratu dođe u svijet, da se spozna kako se u Hrvatskoj ne vodi građanski, nego Domovinski rat, dok je kolekcionarstvom knjiga želio pokazati bogatstvo hrvatske povijesti i književnosti i to sve prenijeti sljedećim generacijama. 

lijevo
desno