Otvorena Ulica maestra Đela Jusića

U nazočnosti obitelji pokojnog Đela Jusića u srijedu je na Pločama svečano otkrivena ploča u ulici koja od danas nosi ime ovog velikog hrvatskog skladatelja, izvornog dubrovačkog trubadura.

 

Naime, Gradsko vijeće je na 23. sjednici, održanoj 27. lipnja 2019., a na prijedlog gradonačelnika Mata Frankovića, donijelo odluku kojom je Hvarska ulica preimenovana u Ulicu maestra Đela Jusića.

 

Iz svakog dijela ove ulice na Pločama prostire se pogled na neke od najkarakterističnijih dubrovačkih veduta - na Porporelu, na Lokrum, na zidine, Bužu....prizore koje je dubrovački glazbenik istinski volio. Upravo je tu simboliku u svom obraćanju istaknuo gradonačelnik Mato Franković, dodavši: -„Ono što je gospar Đelo ostavio ovom Gradu je trajno nasljeđe te mu se on mora stalno zahvaljivati. Uvijek me dirne sjećanje kako, u trenutku kada je Grad bio napadnut, on nije dvojio, sjeo je u posljednji avion i došao je u Grad kako bi ovdje bio sa svojim Dubrovčanima i s njima dijelio patnju u tim teškim danima. Čini mi se da je još jučer prolazio Pločama i pušio svoju lulu. Nije znao da će Hvarska ulica nositi njegovo ime“, kazao je Gradonačelnik.

 

Sin pokojnog skladatelja Đelo Jusić Jr. u ime cijele obitelji zahvalio je Gradu Dubrovniku na ovoj gesti kojom je izražena zahvalnost na svemu što je Đelo Jusić dao svome gradu.

 

Gradonačelnik Franković potvrdio je ovom prigodom kako će Grad Dubrovnik snositi administrativne troškove promjene adrese stanovnika koji žive u sad već bivšoj Hvarskoj ulici.

 

lijevo
desno