Otvorena rekonstruirana riva s trajektnim pristaništem u Donjem Čelu

Svečanost otvorenja rekonstruirane luke u naselju Donje Čelo na Kalamoti održana je u srijedu u prisustvu ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića.

 

Projekt rekonstrukcije rive u luci Donje Čelo realiziran kako bi se omogućila usluga prijevoza tijekom cijele godine te kako bi se skratilo vrijeme putovanja mještanima otoka, izletnicima i posjetiteljima, rekao je uvodno ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić. Investicija je vrijedna 29.9 milijuna kuna, a financirana je iz EU fondova u iznosu od 85 posto dok je ostatak osiguran sredstvima iz državnog proračuna. Rekonstruirana i proširena, riva je duljine 65 metara, širine 11 metara i dubine gaza 4,8 metara s trajektnim pristaništem ukupne površine oko 400 metara četvornih.

 

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio se županu Nikoli Dobroslaviću i ravnatelju Dadiću, ali prvenstveno ministru Olegu Butkoviću na potpori koju ministarstvo, a time i Vlada RH kontinuirano pružaju hrvatskom jugu, istaknuvši ulogu ministra u investicijskom valu u lučku infrastrukturu na čitavoj obali. –„Projekti poput ovog podižu kvaliteta života brojnih stanovnika, onih koji su odlučili živjeti na otoku. To nam je zapravo i cilj, da ljudi bez obzira gdje žive imaju kvalitetnu infrastrukturu, kvalitetnu povezanost, da se dobro i ugodno osjećaju i da ne budu stanovnici drugog reda. Upravo ovakvi projekti to omogućuju – rekao je gradonačelnik te je dodao kako je na njima nastaviti raditi i ulagati u otoke izgradnjom vodoopskrbnih i kanalizacijskih mreža.

 

Ministar Oleg Butković naglasio je kako je od 22 EU projekta ulaganja u lučku infrastrukturu ukupne vrijednosti dvije milijarde kuna na području naše županije aktivno njih pet. Ministar je ovom prigodom najavio i rješenje problema kojeg mještani Elafita nestrpljivo čekaju, a to je osiguranje adekvatnog plovila koje će zamijeniti omiljenu, ali dotrajalu Postiru i donijeti novu kvalitetu prijevozu putnika i roba. Ministar je najavio da će Jadrolinija ove godine krenuti u nabavku više brodova od kojih će jedan naslijediti Postiru na liniji Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik.

 

lijevo
desno