Otvorena nova Osnovna škola Montovjerna

Nakon punih 35 godina danas je u Dubrovniku otvorena nova osnovna škola - OŠ Montovjerna. Školu je službeno otvorila ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek. Ova investicija Grada Dubrovnika, ujedno najveći pojedinačni kapitalni projekt Grada u osnovnoškolskom obrazovanju, vrijedna je preko 75 milijuna kuna.

 

"Imam priliku svjedočiti projektu o kojem se toliko dugo govorilo jer je tako dugo postojala potreba da se u Dubrovniku u ovom dijelu grada otvori škola. Čestitam Gradu, gradonačelniku Matu Frankoviću, zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić i svim suradnicima koji su u zaista vrlo kratkom roku od donošenja odluke realizirati projekt. Za svaki grad otvaranje nove škole je posebno svečana prilika. To znači kako postoji potreba za dodatnim prostorom u kojem ćemo obrazovati i odgajati djecu te kako postoji život koji se pokreće i nastaje, zato je obnova škola ono što nam daje najviše optimizma. Tim više u ovim okolnostima. Ne možemo zanemariti činjenicu kako ova školska godina u cijelom svijetu počinje u posebnim okolnostima koje će od svih nas iziskivati puno više odgovornosti, interakcije i uzajamnog poštovanja," kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić naglasila je osobitu važnost ovog projekta jer je kroz ovaj i slične projekte ova gradska uprava pokazala kako skrbi o budućnosti.

 

''Jer skrbiti o obrazovanju i odgoju mladih znači brinuti se za budućnost. Osim ove škole, obnovili smo više školskih objekata kroz energetsku obnovu, izgradili sportsko igralište u Gružu te obnovili sportsku dvoranu OŠ Lapad, a Grad očekuju još značajniji projekti. Već se radi na adaptaciji i uređenju zgrade u Ulici Ilije Sarake u Gradu, što će biti prostori Osnovne škole Marina Getaldića čime bi se omogućilo uvođenje jednosmjenske nastave kako njoj, tako i Gimnaziji Dubrovnik koja s OŠ Marina Getaldića dijeli zgradu na Pločama, a radovi se očekuju i na OŠ Mokošica'', kazala je zamjneica Tepišć.

Ravnateljica OŠ Montovjerna Snježana Vlahinić kazala je kako je riječ o modernoj školi koja osigurava sve preduvjete visokih pedagoških i obrazovnih standarda.

"Na mjestu na kojem je nekad stajala područna, mala žuta škola Montovjerna, u niti godinu i pol dana izgrađena je potpuno nova suvremeno opremljena škola s 20 specijaliziranih učionica, kabinetima za učitelje i nastavnike, velikom sportskom dvoranom, manjom sportskom dvoranom, knjižnicom, kuhinjom, blagovaonicom," kazala je.

Nova škola u potpunosti ispunjava potrebe nastavnog programa i kapacitete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za učenike od prvog do osmog razreda - osam nižih i osam viših razreda, ukupno 16 razreda po 28 učenika, odnosno 448 učenika u jednoj smjeni. Izgrađena je i dvodijelna sportska dvorana s pratećim sadržajima, blagovaonica i knjižnica, dodatne učionice za izborni predmet te prostori za pedagoga i psihologa.

Škola je projektirana kao zgrada gotovo nulte potrošnje energije, energetskog razreda A+. Opremljena je modernim sustavom grijanja i hlađenja pomoću dizalica topline zrak/voda, sustavom vatrodojave, ventilacije, odimljavanja, sprinkler instalacijom, ozvučenjem, automatskim zvonom, SOS instalacijom te gromobranom, a rasvjeta se temelji na LED tehnologiji. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna.

 

Škola će u ovoj nastavnoj godini primiti 442 učenika.

lijevo
desno