Otvorena izložba "Velike plaže" Srđana Vukčevića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica nazočili su u četvrtak, 3. kolovoza, otvaranju izložbe Les Grandes Plages slikara Srđana Vukčevića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

 

Prilikom otvaranja izložbe gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je kako kultura i umjetnost stvaraju mostove i spajaju narode i sve ono najbolje što jedan narod ima ističući zadovoljstvo kulturnom suradnjom između Republike Hrvatske i Crne Gore.


Izložbom "Les Grandes Plages" umjetnik crnogorskog porijekla s francuskom adresom, Srđan Vukčević, nastoji približiti publici koncept kuće kao umjetničkog djela, kuće u kojoj nastoji ostvariti svoju ideju o trodimenzionalnoj slici idealnog prostora u kojemu jednim konceptom total-dizajna utjelovljuje svu svoju kolekcionarsku strast.

Među mnogobrojnim predmetima, takozvanim objets trouvés, tkaninama i namještajem u njegovoj kući na Dvoru u Herceg Novom, dominiraju francuski stilovi iz Drugog carstva i predrevolucionarnog 18. stoljeća.

Duh impozantne kuće kao slike, Vukčević ove godine prenio je u Dubrovnik odabirući naziv izložbe kojim bi obuhvatio nit vodilju novog ciklusa u kojem proučava odnos prostora koji nas okružuje i njegov utjecaj na naše poimanje života.

"Srđan Vukčević umjetnik je osobite intelektualne podloge i širokog znanja koje crpi iz književnosti, kazališta, glazbe, povijesti, prirode, arhitekture, mode, mitologije, vlastitih iskustava i razgovora s drugima pa i teme njegovih slika, kao i sintagme nazivlja, odražavaju upravo te izvore – Feliks Jusupov u vrtu versajskih ruža, Igra suncem, Nosač zumbula, Napoleon III., Sobar (ukradena ogrlica), Sakralna mirisna maska, Stolica s gardenijama, Ludwig II. Bavarski, Hipnosovo jezero, Vieux Paris – Stari Pariz. Sve u Srđanovom stvaralaštvu odražava užitak. Nije to banalno zadovoljstvo posjedovanja i naslade, nego proces otkrivanja suptilne ljepote u svakom predmetu, biću i pojavi, kojemu prethodi senzibilitet izgrađen na znanju ili, ako bismo se poslužili Frommovom dijalektikom, mogli bismo reći da se njegov užitak ne ostvaruje u imanju, nego u bivanju", napisao je u katalogu kustos izložbe Marin Ivanović.

Izložba ostaje otvorena do 27. kolovoza. 

lijevo
desno