Otvorena izložba "Držićev životinjski svijet"

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica otvorio je večeras u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik izložbu "Držičev životinjski svijet".

 

Predsjednik Vijeća posebno je pohvalio odabir teme izložbe te je istaknuo suradnju dvaju gradskih ustanova u kulturi kao primjer dobre prakse. 

 

Naime, ova posebna izložba rezultat je stručne i kreativne međuinstitucionalne suradnje dvije dubrovačke ustanove u kulturii - Doma Marina Držića i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.  

 

Ključni element je životinja kao nadahnuće u književnom stvaralaštvu Marina Držića. Ne samo da je najveći hrvatski komediograf u svoja djela uključio brojne pripadnike životinjskog svijeta već je i sam nosio zanimljiv zoonadimak – Vidra.

 

Autorice izložbe su Ana Čučević, viša kustosica i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik te Valerija Jurjević, kustosica Doma Marina Držića. Autorice likovnog postava izložbe su akademske slikarice i muzejske pedagoginje Dubravka Tullio i Jasmina Runje.

 

Izložba predstavlja dio bogatstva životinjskog svijeta u književnom stvaralaštvu Marina Držića preko odabranih ulomaka iz tri drame: Dundo Maroje, Grižula i Novela od Stanca oko kojih su oblikovane četiri izložbene cjeline, dok se peta cjelina temelji na Držićevom zoonadimku Vidra. Interpretacija životinjskog svijeta u određenom Držićevom djelu ostvarena je izlaganjem eksponata životinja iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik koje se spominju u navedenom ulomku, likovnim prikazom ostalih životinja i ambijenata u kojem se odigrava radnja, te pratećim tekstovima na informativnim panoima.

lijevo
desno