Otvorena 46. Škola za strane slaviste

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić prisustvovala je svečanom otvorenju 46. hrvatskog seminara za strane slaviste, koje je u ponedjeljak, 21. kolovoza održano u Poslijediplomskome središtu u Dubrovniku.


Dvotjedni program ovogodišnje Zagrebačke slavističke škole traje do 1. rujna, a već tradicionalno okuplja strane studente kroatistike/slavistike, doktorande, znanstvenike i nastavnike sa stranih sveučilišta.

Seminar kao posebna aktivnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ovogodišnjim programom podupire svoju temeljnu zadaću – poticanje i promicanje poznavanja hrvatskoga jezika, književnosti i kulture.

Pozdravni govor na svečanom otvorenju održala je Jelena Cvitanušić Tvico koja se osvrnula na povijest Zagrebačke slavističke škole. U svojem govoru istaknula je kako Škola tijekom pet desetljeća okuplja više od 2.000 studenata te 250 nastavnika. Prvi seminar održan je 1972. godine, a dubrovačko Poslijediplomsko središte domaćin je stranim slavistima dugih četrdeset godina.

„Grad Dubrovnik je uistinu ponosan što može biti domaćin stručnog skupa s toliko bogatom tradicijom iz dodatnog razloga što se seminar bavi lingvističkim, književnim, povijesnim i kulturološkim temama, a u svim tim područjima Dubrovnik je kroz stoljeća davao jedinstven i opsežan doprinos. Posebno pozdravljamo činjenicu i što su polaznici seminara studenti kroatistike i slavistike, odnosno sveučilišni nastavnici koji predaju hrvatski jezik i književnost na inozemnim sveučilištima i stručnjaci koji ove teme proučavaju na različitim znanstvenim ustanovama, kao i prevoditelji s hrvatskoga jezika“, kazala je između ostalog zamjenica Jelka Tepšić u pozdravnom govoru.

Na svečanom otvorenju polaznicima se obratila i Žaklina Marević u ime župana Dubrovačko-neretvanske županije.

lijevo
desno