Otvorena 1048. Festa svetoga Vlaha

Festa sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, otvorena je u nedjelju, 2. veljače pred zbornom crkvom dubrovačkog Parca u nazočnosti velikog broja vjernika kao i štovatelja dubrovačke tradicije.

 

Prema tradicionalnom protokolu otvorenja Feste rektor Parčeve crkve mons. Toma Lučić pročitao je čestitke Dubrovčanima za Festu pristigle iz Hrvatske i svijeta, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je riječi blagoslova tea pustio golubice na slobodu uz radost i pljesak okupljenih.

 

-„Svetoga Vlaha zamišljamo kao starog i dobrog starca“, kazao je biskup mons. Mate Uzinić u svom obraćanju. –„On jest star, ima preko 1700 godina, ali nije ostario. A nije ostario zato što je prignut nad ovaj Grad i njegove stanovnike“, ustvrdio je.  

 

–„Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, kako ga se prikazuje, nego je prisutan u životu svakog od nas, svakog stanovnika ovoga Grada, šteta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim Gradom.“

 

Svečanoj ceremoniji otvranja 1048. Feste sv. Vlaha, uz brojne crkvene, nazočili su i državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i izaslanikom predsjednika Hrvatskog Sabora Brankom Bačićem. Otvaranju su prisustvovali i potpredsjednica EK Dubravka Šuica, ministrica Nina Obuljen Koržinek te domaćini - gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te drugi.

lijevo
desno