Otvorena 1047. Festa svetog Vlaha

Svečanom ceremonijom u subotu 2. veljače poslijepodne, na blagdan Kandelore ili Svijećnice, pred Parčevom crkvom otvorena je 1047. Festa sv. Vlaha.

 

Prema tradicionalnom protokolu otvorenja Feste rektor Parčeve crkve mons. Toma Lučić pročitao je čestitke Dubrovčanima za Festu pristigle iz Hrvatske i svijeta, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je riječi blagoslova te pustio golubice na slobodu uz radost i pljesak okupljenih.

 

Novi festanjuli kapetan Ivica Lončarica i zanatlija Pero Butijer podigli su barjak sv. Vlaha, ove godine na standal na dnu skalina njegove crkve budući da je Orlandov stup u obnovi. 

 

-„Proslava Parca prilika je da se kao pojedinci i kao crkvena i društvena zajednica ponovo usmjerimo prema onom bitnom na što sv. Vlaho usmjerava, za što zagovara i moli. Na to obvezuju „prošle generacije koje su nam prikupile, sačuvale i predale ovaj Grad…Na to nas obvezuju i buduće generacije, naši sinovi i kćeri“, kazao je, između ostalog, biskup Uzinić.

 

Na svečano otvorenje pristiglo je više biskupa i crkvenih osoba među kojima predsjednik HBK mons. Želimir Puljić i predvoditelj glavnog misnog slavlja hvarski biskup mons. Petar Palić. Svečanosti su uz gradonačelnika Mata Frankovića sa suradnickma te predsatvnike Županije predvođene županom Nikolom Dobroslavićem nazočili i visoki državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

 

Tekst: http://www.dubrovacka-biskupija.hr

lijevo
desno