Otvoren renovinarni Akvarij i predstavljena monografija povodom 70. obljetnice Instituta za more i priobalje

Renovirani dubrovački Akvarij od petka, 1. travnja otvorit će svoja vrata posjetiteljima, a tim je povodom danas održana prigodna svečanost kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Dubrovačkim akvarijem smještenim u tvrđavi svetog Ivana upravlja Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, a njegov dio renoviran je u sklopu prekograničnog EU projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity). Naime, u sklopu projektnih aktivnosti renovirana su tri podna bazena, ujedno najveći bazeni u dubrovačkom Akvariju. Bazeni su bili ukopani, a sada su dignuti iznad razine zemlje i organizirani tako da naglašavaju ekološke teme u edukativne svrhe.

 

Vrijednost te investicije je oko 3,5 milijuna kuna. Glavni partner u projektu je Sveučilište u Dubrovniku, uz dva partnera iz Crne Gore i BiH. Riječ je o projektu koji razvija novi prekogranični  turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućuje posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarij (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH).

 

Institut za more i priobalje, koji je od 2006. sastavnica Sveučilišta u Dubrovniku, prije tri godine proslavio je 70. godišnjicu utemeljenja, a prigodom svečanog otvorenja novouređenog akvarija predstavljena je i monografija urednika Nenada Jasprice i Mirne Batistić. Naime, organizirani istraživački rad u području oceanografije i ribarstva u Dubrovniku započeo je nakon Drugog svjetskog rata osnivanjem Ribarstvene stanice 1946. godine i utemeljenjem Biološkog instituta tadašnjeg JAZU-a 1949. godine. To su bili temelji današnjeg znanstveno-istraživačkog rada u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku o čemu slijedom povijesnih zbivanja svjedoči vrijedna monografija.

 

Okupljenima su se uz gradonačelnika Mata Frankovića obratili i ravnatelj Instituta Nenad Antolović te rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum. Gradonačelnik je čestitao čitavom timu Sveučilišta i Instituta na odrađenom poslu koji, rekao je, Dubrovniku donosi novu vrijednost i obogaćuje turističku ponudu.

 

Svojim postavom i sadržajem te promoviranjem važnosti očuvanja kulturnog i prirodnog nasljeđa, novouređeni dubrovački Akvarij sigurno će doprinijeti novoj kvaliteti turističke ponude u destinaciji i biti mjesto gdje će dubrovačka djeca učiti o ekosustavu južnog Jadrana i bogatstvu njegovog podmorja.

 

Posjet Akvariju za Dubrovčane je besplatan.

 

 

 

lijevo
desno