Otvoren Dubrovački karnevo 2022.

Tradicionalna manifestacija „Dubrovački karnevo 2022: Četiri dana dubrovačkog karnevala“ otvorena je danas u podne pred Lužom. Male maškare predale su ključe od Grada ceremonijerima, a oni su ih odmah proslijedili dalje našim najmlađima, koji ove godine, iako i dalje s ograničenima zbog epidemioloških mjera, mogu ponovno u većoj mjeri sudjelovati u karnevalskim aktivnostima.

 

Otvorenju je prethodio mimohod malih maškara dječjih vrtića Pile i Izviđač, a pred prigodno ukrašenim ulazom u Lužu nastupio je Plesni studio Lazareti dok je na ekranu prikazan film „Dvadeset godišta Dubrovačkog karnevala“ autora Zvonimira Bašice (VSP Video) kao i film o prošlogodišnjem nastupu Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Dubrovačkom karnevalu.

 

„Dubrovački karnevo 2022“ u svom 22. izdanju održat će se u periodu od 25. veljače do 1. ožujka, a Dubrovčane svih generacija očekuje zanimljiv i raznolik program koji i ove godine u uvjetima prilagođenim epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama organiziraju Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika dok se realizaciji pridružuju ustanove u kulturi i drugi vrijedni partneri.

 

Na Ultime, u utorak, 1. ožujka od 10 do 22 sata u Luži će biti moguće razgledati izložbu fotografija „Deset godina maškaravanja u vrtićima“. Od 11 sati mimohodom maškaranih grupa Stradunom predstavit će se Osnovna škola Marina Getaldića. Uslijedit će proglašenje najuspješnijih maškaranih vrtića i škola ispred Crkve svetoga Vlaha uz mimohod nagrađenih grupa školskih i vrtićkih grupa. Naime, iz epidemioloških razloga djeca i učenici maškarat će se u svojim objektima, a na temelju njihovih kratkih video uradaka karnevalski žiri odabrat će najuspješnije.

 

Tijekom trajanja Dubrovačkog karnevala, od 25. veljače do 1. ožujka prigodnu ponudu šporkih makarula sugrađanima i gostima nude restorani „Orsan“, „Lero“, „Dalmatino“, „Lucin Kantun“, Taverna „Loggia“, Lobby Bar „Orsula“ hotela Valamar Lacroma i „Trattoria“ u Sunset Beachu.

 

 „Prinčipesin đir kroz godišta od veljuna“ doprinos je krojačkog obrta Prinčipesa Marine Glavinić, a desetak djevojaka kroz sva četiri dana Karnevala, na Stradunu će predstavljati kostime nastale kroz dvadesetak godina maškaravanja.

 

“Veljun u Dvoru” naziv je programa koji zajednički organiziraju Dubrovački muzeji i Dubrovačke ljetne igre, a u atriju Kneževa dvora prigodno urešenom maskama i kostimima, prikazivat će se filmovi autora višeg kustosa Ivice Kipre „Župski karnevo - fešta od škeraca“,  „Cavtajske maškarate i Dominali“ i „Dubrovački veljun - đir kroz godišta“. Program „Veljun u dvoru“ na rasporedu je sva četiri dana manifestacije - od 16 do 22 sata.

 

lijevo
desno
Dokumenti uz članak
Plakat-Karnevo-2022.pdf
Plakat-Karnevo-2022.pdf
Plakat-Karnevo-2022.pdf