Otvaraju se 68. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u ponedjeljak, 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza.


U 47 dana, na više od 15 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa, najavljeno je danas na konferenciji za medije na taraci hotela Excelsior na kojoj su govorili ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, v.d. intendanta Mladen Tarbuk te gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju čestitao ravnateljici Dubrovačkih ljetnih igara Ivani Medo Bogdanović na reizboru, ali i umjetničkom vodstvu Igara na bogatom, raznolikom i zanimljivom programu ovogodišnje festivalske sezone.

„U prethodnom razdoblju bilo je nešto programskih lutanja i traženja, što je i posve razumljivo, jer nakon gotovo sedam desetljeća potrebno je tražiti nove načine izražavanja, pa čak i preispitivati sam identitet Festivala, ali i navike i potrebe konzumenata programa koje Festival svakog ljeta nudi. Taj proces nije dugo trajao i mogu izraziti zadovoljstvo da ovogodišnji program pokazuje Dubrovačke ljetne igre u najboljem svijetlu - istovremeno okrenute bogatoj tradiciji, uspostavljenoj još 1950. godine, ali i s naglašenim suvremenim karakterom, jednako izraženim u segmentima produkcije i sadržaja“, rekao je gradonačelnik Franković zaključivši kako je „upravo spoj starog i novog, tradicionalnog i modernog, nacionalnog i inozemnog, uz prepoznatljivu i samo Dubrovniku svojstvenu ambijentalnost, smatram formulom uspješnih Dubrovačkih Igara. A Grad Dubrovnik kao i desetljećima prije i dalje će snažno stajati uz svoj Festival.“

Gradonačelnik je svim umjetnicima koji će nastupiti u program 68. Igara poželio uspješne i inspirirane izvedbe i nastupe, a naše sugrađane pozivao da i ove godine uživaju u ponuđenom programu.

"Financijskim planom predviđen je ukupni budžet od 12,250,000 kuna od čega su javna sredstva oko 8,5, a vlastiti prihod i prihod od ulaznica iznosi 2 milijuna kuna dok su nas sponzori i donatori poduprli s 1,6 milijuna kuna“, istaknula je ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović osvrćući se na stabilnu financijsku konstrukciju 68. Igara. Naglasila je i da je Grad Dubrovnik osigurao dodatnih 200.000 kuna za investicije „što je poticaj da u naredne 4 godine mog mandata ojačamo taj segment poslovanja ustanove, što je neophodno ako želimo biti jaki partner gradu“, zaključila je ravnateljica Ustanove. 

Ceremoniju svečanog otvaranja prema scenariju Mladena Tarbuka i Ivane Lovrić Jović režiraju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Pod sigurnom rukom maestra Tarbuka, glazbu izvode Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, na nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata.

lijevo
desno