Osiguran preduvjet za povećanje plaća djelatnicima dubrovačkih dječjih vrtića

Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grad Dubrovnik, jednoglasno je usvojen je utorak na 2. sjednici Gradskog vijeća.

 

Usvajanjem dodatka kolektivnom ugovoru osiguran je prvi preduvjet da se primanja zaposlenih u dubrovačkim predškolskim ustanovama povećaju za 10 posto u razdoblju od 1. kolovoza 2021. do 1. kolovoza 2022. godine, za što je potrebno osigurati sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika. 

 

Naime, kako je uvodno obrazložio gradonačelnik Mato Franković, kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grada Dubrovnik donesen 2016. godine propisuje da će se u slučaju povećanja ili smanjenja osnovice za korisnike proračuna zaposlene u upravim tijelima Grada Dubrovnika istovremeno povećati odnosno smanjiti osnovica i za zaposlene u dječjim vrtićima.

 

Posljedično, odluka kojom su svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja 2020. godine plaće smanjene za 10 posto, dovela je i do smanjena plaća u predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

Gradonačelnik je istaknuo kako su primanja u dubrovačkim dječjim vrtićima niža nego u upravnim tijelima i ustanovama u vlasništvu Grada te kako ovaj dodatak kolektivnog ugovora predviđa povećanje osnovica za obračun plaća zaposlenih u dječjim vrtićima na području Grada Dubrovnika u prethodno navedenom jednogodišnjem razdioblju, a u cilju vraćanja visine primanja na razinu koja je vrijedila prije posljednjeg smanjena plaća.

 

Dodatak kolektivnom ugovoru doprinijet će uspješnom poslovanju ustanova te održivosti radnih mjesta u dubrovačkim dječjim vrtićima.