Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, uručene nagrade dobitnicima javnih priznanja

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je u Kazalištu Marina Držića, a uz domaćine gradonačelnika Mata Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i gradske vijećnike, prisustvovali su joj i brojni visoki uzvanici. 

 

Osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s potpredsjednicima Damirom Krstičevićem i Predragom Štromarom, sjednici su prisustvovali članice i članovi Vlade, ministrice i ministri, izaslanik predsjednika Sabora Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, rektori zagrebačkog i dubrovačkog sveučilišta Damir Boras i Nikša Burum, biskup Mate Uzinić, europarlamentarka Dubravka Šuica, državni tajnici, saborski zastupnici, brojni predstavnici gradova prijatelja i prjateljskih gradova, dobitnici ovogodišnjih nagrada Grada i festanjuli te drugi predstavnici crkvenog, društvenog i političkog života. 

 

-„Europske vrijednosti utkane su u mire našega grada. Ovo je mjesto na kojem se svi, bez obzira na razlike, osjećaju ugodno. Želimo graditi dobre odnose sa svima koji žele istinsko prijateljstvo i suradnju. S posebnim poštovanjem pozdravljam sve hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih, civilnih žrtava rata. Znali smo i znat ćemo zaštititi vrijednosti Domovinskog rata. Nikad nećemo surađivati s onima koji krivotvore povijest i izvrću istinu o napadu na naš grad. Povijest ne možemo promijeniti, ali možemo i moramo stvarati bolju budućnost“, rekao je uvodno predsjednik Vijeća Marko Potrebica.

 

Gradonačelnik Mato Franković prigodnim filmom "Od Feste do Feste" predstavio je najvažnije projkete koje je gradska uprava pokrenula ili provela u 365 dana od posljednje Feste sv. Vlaha. 

 

 

-"Puno toga se u Dubrovniku danas radi nakon dugo vremena. Ma koliko to nevjerojatno zvučalo, škola Montovjerna, čija je izgradnja započela prije dva tjedna, prva je novogradnja u osnovnoškolskoj obrazovnoj infrastrukturi od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća, dok je škola Lapad prva škola koja je za obnovu koristila EU sredstva. Turizmu, kao našoj najvećoj privrednoj grani, pružili smo novu priliku, priliku da se slobodno razvija na održivim i odgovornim principima. Taj zaokret u upravljanju sama je srž našeg projekta „Poštujmo Grad“ i  brzo je prepoznat od svjetske turističke javnosti, dok UNESCO ali i  inozemni mediji Dubrovnik sve češće ističu kao predvodnika održivog turizma na širem području Mediterana", kazao je gradonačenik. 

 

Svoj govor zaključio je porukom: "Vođeni viteškom odlučnošću Orlanda, učeći od razboritosti naših predaka, odlučni smo nositi se sa svim izazovima i predano raditi na obećanjima koja smo dali. Od našeg parca, simbola dubrovačke tradicije, neovisnosti i slobode, učimo o poniznosti i razboritosti, a tražimo providnost i zaštitu. Netko prije nas podigao je ovaj grad i na nama je danas, a ne na nekom drugome, da o njemu skrbimo s pažnjom i poštovanjem, onako kao što ga sveti Vlaho čuva na dlanu svoje čvrste ruke."

 

Govor Gradonačelnika: Netko prije nas podigao je ovaj grad i na nama je danas da o njemu skrbimo

 

Nakon prigodnih govora gradonačelnika Frankovića, župana Nikole Dobroslavića i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, Branka Bačića prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju sjednicu Vlade održanu u Kneževom dvoru kojom je „Vlada dala podršku gospodarskom rastu Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika“.

 

-„O tome svjedoči činjenica da su donesene odluke i potpisani ugovori u vrijednosti od gotovo 4 i pol milijarde kuna. Na prvom mjestu su građani odnosno njihov bolji i kvalitetniji život, ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, smanjivanje nejednakosti i stoga svakodnevno radimo na realizaciji strateških projekata diljem zemlje“, rekao je Plenković te se osvrnuo na zavidna lanjska turistička stvarenja. – „Razumijem potrebu gradonačelnika i njegovih suradnika da turizam koji nosi ekonomsku i financijsku snagu ovoga grada bude održiv, uređen, sa respektom ovoga bisera povijesti i kulture“, kazao je predsjednik Vlade.

 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika ove godine nagrade Grada primili su: Luciano Capurso, Dubravko Kovačević, Daniel Guischard, prof. dr. sc. Luko Milić te Gošk 1919. Nagradu za životno djelo vijećnici su dodijelili maestru Đelu Jusiću.

 

Maestro Đelo Jusić, dobitnik javnog priznanja Nagrada Dubrovnika za životno djelo, rođen  1939. godine u Dubrovniku, istaknuti je hrvatski skladatelj, gitarist i aranžer. Skladati je počeo šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovao vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri. Dirigirao je velikim revijskim i simfonijskim orkestrima u Berlinu, Dresdenu, Zagrebu, Beču, Beogradu, Varni, Moskvi, Sarajevu, Vatikanu, Splitu, Skopju, Petrogradu, Dubrovniku itd. Skladao je više od tisuću pjesama, koje se izvode diljem svijeta, laureat je niza festivala i dobitnik brojnih strukovnih priznanja.

 

Luciano Capurso jedan je od ponajvećih dubrovačkih glazbenih umjetnika, klasično verzirani umjetnik, ali i pop artist. Lucianovo ime zaštitni je znak jednog od ponajvećih i kultnih hrvatskih bendova: Dubrovački trubaduri. Vrlo brzo postali su simbol dubrovačke glazbene scene, a karijeru su započeli nastupajući u tad kultnom dubrovačkom restoranu „Jadran” kod samostana Svete Klarise. Upravo su Trubaduri zaslužni za poznati dubrovački đir, kojeg se Dubrovčani i danas sa sjetom sjećaju.

 

Daniel Guischard rođen je 27. prosinca 1971. godine u gradu Offenbachu am Main. Diplomirani je inženjer zaštite od požara i eksplozije, specijalist za sigurnost na radu, revizor za kvalitetu i upravljanje okolišem. Od 2007. godine, kad postaje voditelj odjela za civilnu zaštitu i upravljanje krizama i zapovjednik vatrogasaca grada Bad Homburga ne prestaje s radom usmjerenim prema zajedničkoj suradnji vatrogasnih službi dvaju gradova. Sudjelovao je u brojnim projektima suradnje između Bad Homburga i Grada Dubrovnika, između ostalog i u donaciji velike količine vatrogasne opreme svim društvima na području Grada od pumpi, vatrogasnih cijevi i armatura.

 

Prof.dr.sc. Luko Milić je sveučilišni profesor u mirovini, koji je većinu svog radnog vijeka posvetio djelovanju na srednjoškolskom i viskokoškolskom pomorskom obrazovanju. Rodio se 7. travnja 1937. u Dubrovniku, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Na Strojarskom fakultetu u Mostaru diplomirao je 1965., a magistrirao 1982. na Pomorskom fakultetu u Rijeci je doktorirao 1996. Radio je u Tvornici za preradu drva u Mostaru, zatim u srednjoj Pomorskoj školi u Dubrovniku, pa na Višoj i potom na Pomorskom fakuletu. Pokrenuo je i organizirao izgradnju nove zgrade Pomorskog fakulteta, a u svom se znanstvenom radu bavio brojnim istraživanjima koja su objavljena u preko 50 znanstvenih i stručnih radova te jednom udžbeniku. Bio je i urednik časopisa Naše More, a za svoj predani rad dobio je brojna priznanja i nagrade.

 

Dubravko Kovačević je autor kapitalnog djela pod nazivom "Sveti Vlaho i njegovi festanjuli", koja je svjetlo dana ugledala najesen 2017. Kovačević je poznat gotovo svim Dubrovčanima po marljivu radu na očuvanju i promicanju dubrovačke povijesne, kulturne i vjerske tradicije.  Nakon višegodišnjeg strpljivog rada on je upravo kroz proteklu godinu proizveo dojmljivu knjigu "Sveti Vlaho i njegovi festanjuli", koja je izazvala izuzetnu pažnju Dubrovčana tako da je naklada vrlo brzo rasprodana. Knjiga ima skoro 900 stranica, preko 400 ilustracija i skoro 1000 bilježaka, a njezina je vrijednost višestruka.

 

U 2019. godini nogometni klub Gošk – Dubrovnik 1919 obilježava okruglih 100 godina svoje klupske povijesti. Nogometni klub Gošk – Dubrovnik 1919 ima itekako bogatu i uspješnu povijest i tradiciju te je iznjedrio cijeli niz u svjetskim okvirima poznatih nogometaša, ali i odgojio cijeli niz generacija sportaša. Kroz 100 godina svoje povijesti klub se natjecao u najvećim rangovima natjecanja bivše i sadašnje države i gotovo da ne postoji dubrovačka obitelj iz koje netko nije igrao u klubu. Nećemo ih ovom prilikom nabrajati kako ne bi nekog od njih slučajno ispustili i time možebitno uvrijedili, ali obilježavanja 100 godina povijesti nogometa u Dubrovniku je prilika da se našem nogometnom klubu dodijeli nagrada grada Dubrovnika kao svojevrsno priznanje za doprinos  razvoju i promociji nogometnog sporta.

 

lijevo
desno