Održana simulacija rada Gradskog vijeća uz vijećnike srednjoškolce

Simulacija rada Gradskog vijeća održana je u ponedjeljak, 23. listopada u Vijećnici Grada Dubrovnika u organizaciji Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai i uz partnerstvo Grada, a u sklopu projekta "DUMAS- Dubrovački Mladi Aktivno Sudjeluju". 


Simulaciju rada predstavničkog tijela građana Grada Dubrovnika otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, a prisutnim vijećnicima – dubrovačkim srednjoškolcima obratio se i gradonačelnik Mato Franković koji je spremno odgovarao na njihova pitanja.

Mladi su se u raspravi dotaknuli problema s pitkom vodom i oborinskom odvodnjom, radnom snagom u turizmu, projektom golfa na Srđu, prometnim gužvama i rasporedom prigradskih autobusnih linija, a gradonačelnika su pitali i o brojnim drugim temama i aktualnostima.

Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je inicijativu aktivnog uključivanja mladih osoba u područje javnog djelovanja  te je pohvalio iskazanu upućenost u aktualne društveno-političke teme. „Među ovim hrabrim mladim ljudima koji su prepoznali određene gradske probleme i iznijeli ih za govornicom Gradskog vijeća sigurno se kriju budući gradski vijećnici i aktivni građani koji će svojim znanjem i radom pomoći u stvaranju boljeg društva“, kazao je gradonačelnik.

Cilj projekta DUMAS financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalni program jest poticanje mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i rješavanju pojedinih društvenih problema – posebno kroz poticanje na volontiranje, aktivizam u zajednici, edukaciju o kritičkom razmišljanju te modeliranjem rada Gradskog vijeća.

U pripremi simulacije bili su uključeni susreti s voditeljem simulacije i vijećnikom Županijske skupštine Markom Giljačom kao i s trenutnim gradskim vijećnicima Ljubom Nikolićem i Gordanom Šperom te gradskim vijećnikom iz prošlog saziva Ivanom Viđenom. 

Sudionicima simulacije uručit će se potvrde o sudjelovanju s navedenim programom rada, ishodima učenja i stečenim vještinama. Ovaj vid potvrde može se predstaviti kao dodana vrijednost pri upisu na fakultete društvenog smjera.

U simulaciji sjednice Gradskog vijeća sudjelovali su učenici Pomorsko-tehničke škole, Turističke i ugostiteljske škole te Gimnazije Dubrovnik, kao i četiri studenta Sveučilišta Libertas te šest gradskih službenika.

lijevo
desno